Novou ministryní pro místní rozvoj má být Karla Šlechtová z Úřadu vlády

Novou ministryní pro místní rozvoj má být 37letá Karla Šlechtová, dosavadní ředitelka odboru evropských fondů na Úřadu vlády. Po jednání vlády to řekl vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V čele resortu Šlechtová nahradí Věru Jourovou, která kandiduje na eurokomisařku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na novou ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Kandidátka na novou ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Zdroj: ČTK

Šlechtová na ministerstvu pro místní rozvoj už pracovala – od února 2011 do května 2014 byla ředitelkou odboru přípravy programového období 2014–2020.

„Pracovala také jako zástupkyně ředitele odboru evropských záležitostí, vedoucí oddělení kohezní politiky, vedoucí samostatného oddělení průřezových činností,“ řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Karlou Šlechtovou, kterou hnutí ANO navrhlo na novou ministryni pro místní rozvoj. Svou kandidaturu vnímá jako velkou výzvu

„Jednoznačně to byla odbornost, není to politická nominace,“ zdůvodnil Babiš výběr kandidátky. „Paní Šlechtová měla v den revoluce 12 let, takže splňuje i všechna osvědčení,“ dodal.

Karla Šlechtová vystudovala podnikový management a finance na Západočeské univerzitě v Plzni, kde získala titul inženýr. Mluví pěti cizími jazyky: anglicky, německy, francouzsky, holandsky a bulharsky.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ocenil odbornost kandidátky a přivítal, že je to žena. Budoucí ministryně podle něj musí v následujícím období řešit hlavně čerpání peněz z evropských fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Překvapivou nominaci Karly Šlechtové na post ministryně pro místní rozvoj komentoval ve studiu Šedesátky Radko Kubičko z Českého rozhlasu

„Jsem velmi rád, že hnutí ANO nominovalo člověka, který je orientován v problematice evropské integrace, ale zejména je orientován v problematice čerpání prostředků z EU, protože tohle je téma, které ještě dlouho bude hlavním tématem z hlediska agendy ministerstva pro místní rozvoj,“ poznamenal premiér.

Karla Šlechtová Radiožurnálu řekla, že v čele ministerstva by chtěla navázat na práci Věry Jourové, a zachovat tak kontinuitu ve vedení úřadu.

Jmenování se předpokládá

„Toto ministerstvo se zabývá nejenom eurofondy, o kterých všichni hovoříme, ale také ostatními agendami, a to je regionální rozvoj. Nesmíme zapomínat, že tady máme kraje, že tady máme města, obce. Další agendou, kterou se ministerstvo zabývá, jsou veřejné zakázky, stavební řád, územní politika, cestovní ruch, bytovka,“ zmínila Šlechtová.

Babiš a Sobotka budou o jmenování Karly Šlechtové mluvit s prezidentem Milošem Zemanem. Nejdřív podle všeho ve čtvrtek na oslavě Zemanových 70. narozenin.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček předpokládá, že Zeman Šlechtovou novou ministryní pro místní rozvoj jmenuje, nejdříve se s ní ale chce sejít. „Schůzka s paní Šlechtovou se uskuteční v co nejbližším možném termínu,“ dodal hradní mluvčí.

Opozice většinou říká, že si počká na výsledky nové ministryně. Podle Petra Gazdíka z TOP 09 ale přišlo hnutí ANO s nominací pozdě.

„Pánbůh zaplať za to, už včera bylo pozdě. Pevně věřím, že to bude ten skutečný odborník, které hnutí ANO slibovalo,“ poznamenal Gazdík.

Komunisté si myslí, že Šlechtová uplatní své zkušenosti při čerpání evropských peněz.

„Je to žena, která má zkušenosti s agendou evropských fondů. Věřme, že tato nejdůležitější a nejproblematičtější agenda ministerstva bude tedy spravována se znalostí věci,“ reagoval na nominaci nové ministryně předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Lenka Jansová, mta, mka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme