PwC: Zavedení průměrných sazeb loterijní daně platných v EU by přineslo tři miliardy

Kdyby český stát zavedl sazby loterijní daně podle průměru Evropské unie, získal by tři miliardy korun navíc. Vyplývá to ze studie společnosti PricewaterhouseCoopers. Sázkařské firmy navíc upozorňují, že z toho asi miliarda korun uniká kvůli nelegálnímu sázení na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Sázková kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nezákonné sázení tvoří podle sázkařských společností zhruba polovinu všech kurzových sázek.

„Když máte mistrovství světa ve fotbale, tak se prosází 1,2 miliardy korun. Ale stejný počet českých fanoušků to prosází někde u nelegálů. A my jim nemůžeme konkurovat, prostě to nejde,“ potvrzuje výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát by mohl získat tři miliardy navíc na loterijních daních, kdyby platily průměrné sazby platné v EU. Vyplývá to ze studie firmy PwC

Podle něj u nás působí 7 firem, které legálně provozují online sázky, a 15 zahraničních firem, které licenci nemají. Že kvůli tomu stát přichází o miliardu korun ročně na daních, potvrdilo i ministerstvo financí. Kvůli tomu už připravuje novelu loterijního zákona.

Novela by měla odstranit bariéry, kvůli kterým zahraniční firmy nemůžou v Česku legálně působit.

„První je registrace na pobočkách, protože ty zahraniční online firmy tady pobočky nemají. Druhá věc je server v České republice, což nějaká firma třeba z Anglie nemůže splnit,“ přibližuje ředitel pro strategii a rozvoj společnosti Tipsport Zdeněk Brázdil a dodává:

„Třetí v uvozovkách bariérou se jeví nutnost toho, že v České republice může o licenci podle stávajícího zákona požádat pouze česká firma.“

Generální ředitel společnosti FORTUNA sázková kancelář Martin Todt upozornil, že Česku tyto bariéry vytýká Evropská unie, protože nejsou v souladu s jejím právem.

Ve hře jsou i různé sazby pro různé typy her

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského novela loterijního zákona nejspíš zavede od roku 2016 také rozdílné sazby loterijní daně.

„Asi dobrý příklad v tomto směru je Dánsko, které zhruba před dvěma lety otevřelo svůj trh zahraničním provozovatelům. A samozřejmě to otevření musí být nastavením spravedlivých podmínek a nastavením rozumného zdanění. V Dánsku je to 20 procent daň pro všechny hry na internetu,“ vysvětluje Martin Todt.

„Já se přiznám, že sám jsem velkým přítelem rozdělení loterijního odvodu do několika sazeb. Tyto sazby, respektive jejich výše by měla právě odrážet společenskou nebezpečnost jednotlivých typů her,“ uvedl náměstek Závodský.

V Česku zatím platí jednotná sazba loterijní daně ve výši 20 procent na všechny hazardní hry.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme