Šest nejúspěšnějších vědců získalo prestižní ocenění Akademie věd

Akademie věd dnes ocenila šest vědců. Finanční odměnu půl milionu korun si mezi sebou rozdělí fyzici, genetici, biolog, filosof a také historička. Mezi laureáty byli také talentovaní vědci do 35 let. Největší tuzemská organizace uděluje ceny každoročně a vybírá nejlepší práce z české vědy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Drahoš (vlevo) předal Ceny Akademie věd za vynikající vědecké výsledky

Jiří Drahoš (vlevo) předal Ceny Akademie věd za vynikající vědecké výsledky | Zdroj: ČTK

Ceny se předávaly ve dvou kategoriích. V první části Akademie věd odměnila vědecký výzkum s mezinárodním přesahem. Zaujala ji například práce šestičlenného týmu doktora Jiřího Hejnara.

Genetici se zabývali retroviry, které způsobují u lidí celoživotní infekce, například virem HIV a nemocí AIDS.

„Tuto nemoc nemůžeme vyléčit, protože v paměťových buňkách imunitního systému zůstávají latentní viry,“ vysvětluje Hejnar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akademie věd ocenila šest nejúspěšnějších vědců. Mezi sebou si jako odměnu rozdělili půl milionu korun. Natáčela Petra Benešová.

Další léčba se tedy musí zaměřit na to, jak se zbavit virů, které stále přebývají v lidském organismu.

Akademickou cenu za vynikající výsledky velkého vědeckého významu převzal v pražské vile Lanna také teoretický fyzik František Slanina.

Ve vydavatelství Oxford University Press publikoval monografii o ekonofyzice. Popisuje například metody, které se používají při matematickém modelování ekonomických a sociálních jevů.

„Využití je mnohonásobné. Už jsem zmínil předvídání běžných rizik a výkyvů na burzách. Poté je tady předvídání sociologických jevů, kdy se mnoho lidí shlukne a následuje nějakou módu, takovéto stádní efekty,“ přibližuje Slanina.

Ve druhé kategorii uspěli mladí, talentovaní vědci. Mezi oceněné se dostal i sluneční fyzik Michal Švanda, který se jako jediný český vědec zabývá helioseizmologií. Nahlíží pod neprůhledný sluneční povrch.

Ceny Akademie věd ČR získali:
Vynikající výsledky velkého věd. významu
RNDr. František Slanina, CSc.
RNDr. Jiří Hejnar, CSc. a kolektiv
doc. Karel Novotný, Ph.D., M.A.
Mladí vědečtí pracovníci do 35 let
Mgr. Michal Švanda, Ph.D.
Mgr. Jan Vondrák, Ph.D.
Mgr. Eva Chodějovská

„Slunce je prototypem všech hvězd. O všech těch, které vidíme na obloze, si myslíme, že fungují stejně jako Slunce. Poznáváme-li naše Slunce, tak poznáváme i jiné hvězdy. Uvnitř něj hoří jediný, plně funkční, termojaderný reaktor ve sluneční soustavě a my se to snažíme zopakovat i na Zemi,“ popisuje Švanda.

K mladým badatelům se zařadili také biolog Jan Vondrák s výzkumem lišejníků a historička Eva Chodějovská, která zpracovala svazek Historického atlasu českých měst.

Řadu dokumentů zveřejnila Chodějovská vůbec poprvé. Podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše šlo o unikátní práci.

„Líbí se mi, protože je to edice, která je tentokrát věnována pražské čtvrti Smíchov. Je o publikace, o kterou mají města nebo jejich části eminentní zájem,“ upozorňuje Drahoš.

Celkem si za ocenění rozdělí šest vědců půl milionu korun.

„Mladým vědcům dáváme po 50 tisících korunách a v kategorii velkého vědeckého významu je to 100 až 150 tisíc,“ dodává Drahoš.

Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme