Nová Škoda Fabia: Jednoduše víc auta

2. říjen 2014

Víme jako první! Nová Škoda Fabia bude stát 234 900,-! V provedení Active s výbavou PLUS (klimatizace, el. okna a zrcátka, 6 airbagů, XDS+ atd.) pak 239 900,-. To je o 6 900 ,- méně než u předchozí generace. Konkurenční nový Hyundai i20, který se rovněž představí v Paříži, ještě nezná své ceny, aktuální končící model je nabízen v akci za 199 900,-.

Nejnovější generace modelu Fabia, zaujme podstatně ostřejším, dynamičtějším a emocionálnějším tvaroslovím a sportovními proporcemi. Z vozů vyšších tříd Fabia přebírá vyspělé bezpečnostní a komfortní prvky a systémy infotainmentu. Budete mít možnost propojit automobilu s chytrým telefonem pomocí rozhraní MirrorLink™ a SmartGate. I přes posun v oblasti techniky a rozsahu dostupných výbav bude nová Fabia lehčí a úspornější. Jak je pro značku Škoda typické, vůz nabídne mezigeneračně více místa v interiéru,velký zavazadlový prostor, zvýší se i jeho funkčnost. Pojďme si některé z vychytávek přiblížit.

První vůz značky Škoda s technologiemi MirrorLink™ a SmartGate

Porovnání II. a III. generace Fabie

Jako první vůz značky Škoda nabízí nová Fabia možnost jednoduchým způsobem propojit chytrý telefon s automobilem. Takzvaný MirrorLink™ využívá obrazovku infotainment systému Bolero k zobrazování a obsluze vybraných aplikací běžících v chytrém telefonu. Kromě toho má nová Fabia i rozhraní SmartGate: díky němu lze naopak určitá data vozu zobrazovat, ukládat a využívat pomocí speciálních aplikací na chytrém telefonu. Například nově vyvinutá aplikace „ŠKODA Drive“ poskytne řidiči přehled o tom, jak úsporný je jeho styl jízdy.

Nová dimenze úspornosti a šetrnosti k životnímu prostředí: Emise CO2 82 g/km

V oblasti spotřeby a emisí dosáhli vývojáři nové generace modelu Fabia velkého pokroku. Výsledkem je pokles až na hodnotu 3,1 l/100 km, resp. na pouhých 82 g CO2 na km, a to u verze Škoda Fabia GreenLine, která přijde na trh v roce 2015.

V nabídce jsou celkem čtyři benzinové motory a tři naftové agregáty. Všechny jednotky plní emisní normu EU 6 a disponují systémem Start-Stop a rekuperací brzdné energie. Výkonové spektrum benzinových motorů sahá od 44 kW (60 koní) po 81 kW (110 koní). Nová paleta tříválcových dieselových agregátů je k dispozici ve výkonovém spektru od 55 kW (75 koní) do 77 kW (105 koní). Převodovky jsou buď ručně řazené nebo automatická dvouspojková ústrojí DSG.

Nová Škoda Fabia

Bezpečnost na vysoké úrovni: Inspirace z vyšších tříd

Nová Fabia získala vyspělé bezpečnostní systémy, které doposud uživatelé vozů Škoda znali z vozů vyšších segmentů. Volitelný Front Assistant s integrovanou funkcí nouzové brzdy City, která vůz dokáže automaticky zastavit, snižuje riziko nehod v koloně. Multikolizní brzda vůz po nehodě automaticky zabrzdí, aby tak zabránila následným kolizím. Počínající únavu řidiče rozpozná Driver Activity Assistant. S pomocí nového omezovače rychlosti lze rychlost automaticky omezit na předem nastavenou hodnotu. Při rozjezdu do kopce pomůže Hill Hold Control. Kromě toho má nová Fabia pro země EU v sériové výbavě také elektronickou kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách.

Z oblasti pasivní bezpečnosti je k dispozici až šest airbagů, samozřejmostí jsou tříbodové bezpečnostní pásy.

Nová Škoda Fabia

Důraz na komfort

Vůbec poprvé nabízí Škoda Fabia automatický systém bezklíčového odemykání, startování a zamykání KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System). V této modelové řadě také debutuje signalizace při parkování vpředu a vzadu. Dosud měla Fabia tento prvek pouze vzadu.

Optimální výhled z vozu zaručuje Rain-Light Assistant s dešťovým a světelným senzorem. Dešťový senzor automaticky reguluje rychlost stěračů. Světelný senzor v závislosti na světelných podmínkách automaticky zapíná a vypíná tlumená světla.

Svou premiéru ve voze Škoda Fabia oslaví také nové elektromechanické řízení, zvané
C-EPS (Column-Electric Power Steering). Tato náhrada za dosud používané elektrohydraulické servořízení šetří hmotnost i palivo.

Poprvé si může zákazník objednat vůz Škoda Fabia s velkou panoramatickou prosklenou střechou, která přispívá k ještě většímu pocitu vzdušnosti na palubě.

Dostatek místa a 17 „Simply Clever“ řešení

Ceník Škoda Fabia

Zavazadlový prostor Fabie pojme 330 litrů (1 150 litrů při sklopených zadních opěradlech).

Kabina je o 21 mm širší (vpředu) a o 8 mm delší. Přestože je nová Fabia celkově nižší, prostor nad hlavou řidiče a spolujezdce vzrostl.

Ceník Škoda Fabia - pakety

Devět ze "Simply Clever" řešení nich slaví v této modelové řadě svou premiéru: škrabka na led, umístněná ve víčku palivové nádrže, držák multimediálních zařízení v držáku nápojů vpředu, odkládací prostor pro reflexní vestu ve výplni dveří, nádoby na odpadky ve výplni dveří, síťky na vnitřních hranách předních sedaček, držák na lahev o objemu 0,5 litru ve výplni zadních dveří a systémy MirrorLink™ a SmartGate. Navíc je poprvé v odkládací skříňce před sedadlem spolujezdce prostor i pro litrovou lahev.

Ve voze jsou i další osvědčená řešení, jako různé háčky a sítě v zavazadlovém prostoru.

Cena nové Škody Fabie (plus konkurence)

Cena nové plnohodnotně vybavené Fabie s paketem Plus činí 239 900,- (ceník Škody Fabie na obrázcích výše). Porovnejte s cenami jiných vozů, s končícím modelem Hyundaie i20 (ceny toho nového ještě nejsou známy) a s Fordem Fiestou: 

Hyundai i20

 
Ford Fiesta


A pokud chcete, projděte si podrobnou tiskovou zprávu o nově vyvinutých motorech škodovky

autoři: Škoda Auto , Dominika Kvapilová
Spustit audio