Exploze v bulharské továrně na výbušniny zabila až 15 lidí

Při středeční explozi továrny na výbušniny v severozápadním Bulharsku u města Gorni Lom údajně zahynulo až 15 lidí. Trosky teď prohledávají bezpilotní letouny, záchranáři a hasiči můžou na místo vstoupit z bezpečnostních důvodů až dnes večer, tedy 24 hodin po posledním výbuchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plameny šlehající do několikametrové výšky

Plameny šlehající do několikametrové výšky | Foto: Peter Michnica

Místo neštěstí mimo jiné pročesává i speciální robot s kamerou. Zatím ale neobjevil žádné známky života a podle ministra práce Hristokova jsou šance velmi malé.

V soukromém závodě se vyráběly výbušniny pro civilní použití, zejména pro doly, a také se zde likviduje stará munice.

Co nehodu zapříčinilo, zatím není jisté. Podle bulharských médií to mohl být lidský faktor. Továrna ve městě Gormi Lom se prý potýkala s problémy už v minulosti. Při drobných nehodách se tam zranilo šest lidí.

Nedávno úřady zjistily, že závod v několika bodech porušuje bezpečnostní předpisy. V oblasti je ale vysoká nezaměstnanost, a tak ministerstvo práce továrnu nezavřelo.

Výbuch měl podle bulharské tiskové agentury BGNES vyřadit z provozu také dvě vodní elektrárny společnosti ČEZ. Pracovníci nemají do elektráren kvůli nebezpečí dalších výbuchů přístup, a nemohou tak zatím jejich činnost obnovit.


Zvětšit mapu

Martin Hromádka, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme