Kraj hodlá omezit provoz kamionů na silnicích nižších tříd

5. listopad 2004

Jihočeský kraj chce omezit provoz kamionů na silnicích nižších tříd ve svém regionu. Reaguje tak na zvýšený počet kamionů na silnicích po vstupu Česka do EU a na to, že řada přepravců se snaží přes menší silnice vyhnout pravidelným kontrolám.

Uzavření malých silnic pro kamionovou dopravu podle představitelů Jihočeského kraje však nenastane dříve než v roce 2005, informovala Česká televize (ČT).

Kraj hodlá investovat do těch silnic druhých a třetích tříd, kde je provoz kamionové dopravy nezbytný a na zbývající síť malých silnic těžké dopravě vjezd zakázat. "Na těch ostatních komunikacích bychom udělali dopravní omezení tak, aby se tam těžká doprava nedostávala," řekl televizi krajský radní Robin Schinko (ODS). Podle krajských úředníků vzrostl za poslední půlrok provoz těžkých dopravních vozidel na úzkých okresních silnicích nejméně o 25 procent. Místa na hlavních tazích, kde celníci váží nákladní auta, už řidiči znají nebo se o nich vzájemně informují a objíždějí je po okresních silnicích. Tato praxe je údajně obvyklá zejména u řidičů ve vnitrostátní nákladní dopravě.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio