Obnovení partnerského vztahu je velké štěstí, ale taky tvrdá práce, tvrdí psycholog Jeroným Klimeš

3. říjen 2014

Jeho kniha Partneři a rozchody je vyhledávanou příručkou všech, kdo se potýkají s partnerskými problémy. Nevychází jen z odborných znalostí a bohaté praxe, ale také ze zkušeností z vlastního prožitého traumatu z rozchodu. Osobní zkušenosti pomáhají Jeronýmu Klimešovi ovšem ještě ve dvou dalších oblastech, v církevně-pastorační praxi a v poradenství, jak se vyrovnat s těžkou nemocí.

Zachránit vztah po pauze delší než rok se podle odborníka na partnerské vztahy Jeronýma Klimeše podaří jednomu páru z padesáti. Obnovení vztahu bývá náročné, zdlouhavé a bolestivé.

„Čím víc se totiž daří vztah obnovit, tím se partneři cítí hůř,“ vysvětluje uznávaný psycholog vypozorovaný paradox, který řadě lidí vezme během náročného procesu sílu i motivaci. Jen málo z nich se přitom odhodlá vyhledat odbornou pomoc.


Řídit se v otázce rozchodu intuicí je cesta do pekel.

Zatímco ženy se k psychologovi vydají většinou ještě před rozpadem vztahu, muži až po něm. „Muži si zakládají na tom, že mají svůj život pod kontrolou, a déle zkoušejí samoléčbu,“ říká autor úspěšné publikace Partneři a rozchody.

Nejčastější chybou v partnerských krizích podle Jeronýma Klimeše bývá paradoxně horečná snaha vztah zachránit. „Měli by si sednout a přemýšlet, případně číst,“ doporučuje psycholog.

„Obranná reakce nás směřuje k chybnému vyhodnocení situace a končí to většinou špatně,“ vysvětluje Jeroným Klimeš, proč tvrdí, že se nejhůře rozhodujeme ve chvíli, kdy se rozhodujeme mezi špatným a ještě horším.

Čtěte také

Co znamená, že muži jsou nastaveni harémově a ženy sekvenčně? Proč se z aspiranta na kněze stal odborník na partnerské vztahy a odpůrce celibátu? A jak se Jeronýmu Klimešovi a autorovi příručky Nemoc a naše psychika podařilo zvítězit nad agresivním nádorovým onemocněním?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio