Češi žijící na Ukrajině znovu žádají Zemana, aby jim pomohl s přesídlením

Prezident Miloš Zeman dostal seznam se jmény asi 250 českých krajanů na Ukrajině, kteří ho žádají o pomoc s návratem do České republiky. Mělo by se jednat o 70 až 80 rodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariupol žije v neustálém strachu z války

Mariupol žije v neustálém strachu z války | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Soupis předala psycholožka Věra Doušová, která krajanům na Ukrajině pomáhá.

Už v březnu žádali o repatriaci volyňští Češi, teď se k nim prý přidali také lidé z východu Ukrajiny a z Krymu.

„Ti, kdo poprvé žádali, byli Češi z Volyně. To bylo asi čtyřicet rodin. V dnešní době se k tomu ještě připojili Češi z válečných zón, to znamená okolo Doněcku, Mariupolu, Záporoží, Simferopolu. A těch rodin je ještě asi o 35 více,“ vysvětlila Doušová.

Prezident první žádost volyňských Čechů podpořil, ministerstvo zahraničí ale k jejich návratu nevidělo důvod. K nové žádosti se Zeman vyjádří v pondělí.

Vláda by měla vědět, co nabídnout a požadovat, říká Hynek Kmoníček o přesídlení krajanů z Ukrajiny

Číst článek

„Můj odhad je, že pokud k takovému rozhodnutí dojde, tak by první část lidí, kteří požádají o přesídlení zpět do vlasti, tady třeba mohla být ještě někdy v tomto roce,“ uvedl ve 20 minutách Radiožurnálu šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

„Vidím, že by bylo možné hovořit maximálně o 200 až 300 lidech. Neodvažuji si odhadnout, v jakém časovém pásu by to vůbec bylo,“ dodal.

Zjednodušení úředních procedur

V polovině září se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vypravil do Žytomyru, kde žije nejpočetnější česká komunita na Ukrajině, aby se přímo na místě seznámil se situací krajanů.

Ministerstvo podle něj nezjistilo, že by Češi byli na Ukrajině vystaveni nějakému tlaku, a pro masivní přesídlení tak není důvod. Sami volyňští Češi o to prý ani nežádají. Zaorálek ale dodal, že Česká republika bude krajany na Ukrajině nadále podporovat.

Na Ukrajině žije okolo 5000 českých krajanů. Pokud prokážou svůj český původ, mohou zjednodušeně získat trvalý pobyt v České republice. Letos toho využilo asi 30 lidí. Od dubna je také snazší vydávání schengenských víz pro ukrajinské Čechy.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme