Dráhu na Velkou pardubickou připravuje moderní zavlažovací systém

Pardubice a koně. Toto spojení znovu ožije příští neděli 12. října, kdy se poběží tradiční Velká pardubická. Zajímavé souboje budou k vidění po celý den, hlavní pozornost ale bude směřovat pochopitelně ke slavnému dostihu, který má start krátce po půl páté a mělo by se v něm přestavit 22 koní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins | Foto: Filip Jandourek

Řada žokejů už ví, jaké to je náročný kurs vyhrát, ať už je to osminásobný vítěz Josef Váňa, suverén posledních dvou ročníků Jan Faltejsek, nebo žokej Dušan Andrés, který letos bude startovat už podvacáté.

Právě Andrés patří mezi velmi zkušené žokeje a také ví, jaké to je proběhnout cílem slavného dostih se svým koněm jako první. V roce 2007 se radoval v sedle bělky Sixteen a užíval si ovací zaplněných tribun.

Letos bude Andrés skákat přes Taxis už podvacáté, ale zvláštní důležitost tomuto malému jubileu nepřikládá. „Nevnímám to. Hlavně člověk musí být zdraví, mít dobrého koně a dost toho štěstí taky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se na Velkou pardubickou těší nejen žokej, vysvětluje Dušan Andrés a jak se připravuje dostihové závodiště, prozradil Jiří Janda.

Velká pardubická je obrovským svátkem dostihového sportu. Tribuny jsou nabité k prasknutí. Závod si nenechají ujít ani ti, které jinak nechávají dostihy chladnými. A výjimečný je tento den i pro jezdce.

„Celý den je pro žokeje a všechny lidi u koní svátek. Všechno je k tomu směřované. Koně se na Velkou celou sezonu připravují. Je to něco úplně jiného oproti kvalifikaci třeba,“ říká Andrés.

Hlavní favoritkou znovu bude Orphee Des Blins, která suverénně opanovala poslední dva ročníky a stále dokazuje svou výjimečnost. A porazit ji je podle Dušana Andrése věc skoro nemožná.

„To snad ani není uskutečnitelné, protože je to opravdu raketa. Má sice 12 let, ale na tom to nic nemění.“

Hlavní tribuna Velké pardubické | Foto: Martin Mašek

Práci ale nemají jen trenéři a žokejové, ale také ti, co se starají o pardubické závodiště. A tak je pár dnů před startem dostihů stále co dělat, říká správce dráhy Jiří Janda.

„Pořád ještě probíhají úpravy dráhy, přípravy překážek. Trochu se to všechno musí načančat a natřít, aby to hezky vypadalo.“

Podzimní počasí přípravu dráhy neovlivní

Co zajímá jezdce určitě nejvíc, tak je kvalita dráhy, která je pro hladký průběh závodu klíčová. A v Pardubicích si to dobře uvědomují.

„Dráha musí být a bude perfektní,“ říká o dráze na pardubickém dostihovém závodišti její správce Jiří Janda a dodává:

„Dokončili jsme moderní závlahový systém, kterým nám tu přípravu i teď při podzimním počasí umožní.“ Nic by tak nemělo stát v cestě tomu, aby 124. ročník Velké pardubické nabídl vynikající sportovní podívanou.

Oto Gutwirth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme