Ústavní soud se zastal otce, který se domáhal střídavé péče o děti

Otec, který se marně domáhal střídavé péče o své děti, našel zastání u Ústavního soudu. V době, kdy se rozváděl se svojí manželkou, žil v Anglii. Soud proto svěřil děti do péče matky. Předloni se ale muž přestěhoval zpátky do Česka, justice přesto děti ponechala v péči matky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zdůvodnění verdiktu tehdy znělo, že návrat otce není tak zásadní změnou poměrů, aby odůvodnila novou úpravu výchovy. Podle ústavních soudců to však byla chyba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O střídavé péči o děti mluvil na Radiožurnálu dětský psycholog Václav Mertin

Soudkyně-zpravodajka Kateřina Šimáčková zdůraznila, že střídavou péči si přál starší syn i kolizní opatrovník, který má na starosti péči o děti.

„Ústavní soud poukázal na to, že zájem dítěte a přání dítěte je určitě víc než jakási stabilita výchovného prostředí, která sama o sobě žádnou speciální hodnotou není,“ uvedla soudkyně-zpravodajka.

Spor tak musí znovu řešit Okresní soud v Ostravě.

Ústavní soudci už v červnu konstatovali, že střídavá péče o děti by měla být spíše pravidlem než výjimkou. Podle nich je v zájmu dítěte, aby bylo vychováváno oběma rodiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma střídavá péče diskutovali Aleš Hodina, provozovatel portálu Střídavka.cz a psycholog Karel Humhal

Ústavní soud, který tehdy řešil dva konkrétní spory, rozhodl, že soudy by se měly ke střídavé péči přiklánět ve všech případech, kdy jsou oba rodiče způsobilí starat se o děti a projeví o to zájem.

S názorem Ústavního soudu souhlasí dětský psycholog Václav Mertin, podle kterého by se střídavá péče o děti měla zvažovat jako první varianta po rozchodu rodičů.

„Samozřejmě si uvědomuji, že to rozhodování je vždycky složité. Těch proti je celá řada; ve chvíli, kdy třeba rodiče jsou z nějakých důvodů od sebe 300 kilometrů a dítě by mělo chodit do dvou škol, tak to bych pokládal za obrovské zvěrstvo ve vztahu k dítěti. Ale zvažování této možnosti jako první verze bych pokládal za naprosto samozřejmé,“ poznamenal psycholog.

Vlasta Gajdošíková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme