Vyjednávejte se zaměstnavateli o 5procentním růstu mezd, doporučují odbory pro příští rok

Českomoravská konfederace odborových svazů doporučila, aby se pro příští rok se zaměstnavateli vyjednávalo o pětiprocentním růstu platů. Díky posilující ekonomice prý firmy tento postup zvládnou. Státní zaměstnanci přitom dostanou přidáno už od letošního listopadu o 3,5 procenta. Kolektivní smlouvy chrání v Česku necelou polovinu zaměstnanců a jejich platy jsou prý o téměř 3 tisíce korun vyšší než celorepublikový průměr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci odborů odešli z jednání tripartity, předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula

Zástupci odborů odešli z jednání tripartity, předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula | Foto: Filip Jandourek

Odbory poukazují na to, že ekonomika postupně oživuje, a to v řadě odvětví. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly třeba stavebnictví má nejvíc nových zakázek za poslední tři roky.

Krizi podle něj odnesli právě nejvíce zaměstnanci, kterým reálná mzda klesala. A proto je požadavek na vyšší platy podle Středuly logickým krokem:

Přehrát

00:00 / 00:00

O doporučení odborů vyjednávat se zaměstnavateli o 5procentním růstu platů mluvil Tomáš Bystrý

„Myslíme, že zvýšení mezd v žádném případě není neskromným požadavkem odtrženým od reality. Je to jenom logické vyústění současné hospodářské politiky.“

„Zvýšení mezd také zajišťuje spravedlivý podíl zaměstnanců na očekávaném vzestupu hospodářských výsledků a zvýšení mezd vede po letech stagnace a poklesu k pozitivní změně celkové atmosféry ve společnosti,“ řekl Středula.

Zaměstnavatelé tak velký plošný růst mezd odmítají

Zaměstnavatelé pětiprocentní plošný růst mezd zásadně odmítají. Zaměstnavatelé sice přiznávají, že ekonomika se postupně vyvíjí, ale podle nich ne rovnoměrně ve všech oborech.

Průměrná mzda v České republice se v letošním 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 583 korun na 25 500 korun hrubého. Nominální růst tak činil 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,1 procenta.
Pramen: ČSÚ

Podle předsedy Konfederace zaměstnavatelských svazů Jana Wiesnera je reálné zvýšení maximálně o 2 procenta.

„Je potřeba vycházet i z toho, že byla krize. Podniky se maximálně snažily udržet stav pracovníků, které mají, a neinvestovaly pár let.

Je potřeba, aby podniky byly konkurenceschopné, aby inovovaly a aby šly dopředu. Především do toho by měly dát prostředky a tím zaručí zaměstnanost i v dalším období,“ zdůraznil Wiesner.

Naopak státní zaměstnanci se zvýšení platů dočkají dříve než v příštím roce. Vláda už schválila navýšení platů státních zaměstnanců o 3,5 procenta. Týká se to zhruba čtyř stovek tisíc lidí.

Původně se měly platy zvedat až v příštím roce, nakonec vláda rozhodla tři týdny před senátními a komunálními volbami, že si státní zaměstnanci polepší už s listopadovou výplatou.

Průměrný plat roste, většina zaměstnaců na něj ale nedosáhne

Průměrná mzda v Česku roste za posledních pět let nejrychleji. Ve druhém čtvrtletí stoupla téměř o 600 korun na 25 500 korun. Příjmy zaměstnanců se podle statistiků zvýšily téměř ve všech oborech.

Nejvyšší platy zůstávají v Praze, tam ale na druhé straně roste mzda nejpomaleji z celé republiky. Nejnižší platy jsou pak v Karlovarském kraji.

Dvě třetiny všech zaměstnanců v Česku ale na průměrný plat vůbec nedosáhnou.

mkp, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme