Sledovali jsme ONLINE: Sparta si v EL poradila doma s Bernem 3:1

Fotbalisté Sparty si do základní skupiny Evropské ligy připsali první tři body. Na domácím stadionu na Letné byli jasně lepším týmem a po krásné trefě Váchy, dvou gólech kapitána Lafaty porazili Young Boys Bern 3:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelec úvodní branky Sparty v utkání Evropské ligy s YBB Lukáš Vácha

Střelec úvodní branky Sparty v utkání Evropské ligy s YBB Lukáš Vácha | Zdroj: ČTK

Young Boys vstoupili do skupinové fáze Evropské ligy domácí výhrou nad bratislavským Slovanem 5:0. Zatímco Sparta si z Neapole odvezla porážku 1:3.

V souboji o druhou příčku tabulky to ale dnes nehrálo roli, protože hosté s Janem Lecjaksem na levém kraji zálohy začali velmi opatrně, zatímco Sparta tvořila hru a snažila se měnit tempo hry.

Nebezpečné byly zejména kolmé přihrávky na nabíhajícího Konatého, který byl v úvodu velmi aktivní a chtěl se trenérovi odvděčit za důvěru, nebo Lafatu či Krejčího. Skóre otevřel v 37. mimutě krásným volejem po rohovém kopu Lukáš Vácha, který se do základní sestavy vrátil po karetním trestu.

„Uznání patří těm, kteří to na hřišti zrealizovali. Musím ale ocenit i trenérské kolegy, kteří mají standardní situace na starosti. Určitě to nebylo dílo náhody. Snažíme se na tom pracovat, obzvlášť teď se tomu věnujeme víc do detailů, když máme čas,“ ubezpečil kouč Lavička, že šlo o nacvičenou situaci.

Zaskočeného soupeře pak poslal ani ne za 60 sekund podruhéj do kolen kapitán David Lafata, když k němu Konaté propasíroval balon na malé vápno a letenský kanonýr ho bezpečně uklidil do sítě.

Po změně stran sice hrál Bern aktivněji, za což byl odvděčen kontaktní brankou snad z první střely v druhé půli na bránu, ale svěřenci kouče Lavičky si duel pohlídali a těsně před koncem uklidnil letenské publikum svou druhou brankou v zápase kapitán David Lafata.

Fotbalistům Bernu k úspěchu nepomohlo ani netypické rozestavení s trojicí středních obránců a dvěma předsunutými kraji. Sparťané už se s tímto stylem seznámili v nedávném ligovém duelu v Teplicích a dokázali se z toho podle stopera Jakuba Brabce poučit.

„Byli jsme na to připravení, protože stejným stylem na nás vyrukovaly v lize Teplice, no a my s tím měli velké problémy. Počítali jsme s tím a teď jsme na to dokázali reagovat.“

Sparta Praha - Young Boys Bern 3:1 (2:0)

Branky: 27. Vácha, 28. a 85. Lafata - 52. Hoarau. Rozhodčí: Kukulakis - Karsiotis, Baltas (všichni Řec.), ŽK: Konaté, Kadeřábek - Lecjaks. Diváci: 10.205


Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha - Konaté (81. Mareček), Dočkal, Matějovský (64. Vacek), L. Krejčí (90. Kováč) - Lafata. Trenér: Lavička
Bern: Mvogo - Sutter (66. Hadergjonaj), Wüthrich (69. Afum), Von Bergen, Rochat - Sanogo - Nuzzolo, Gajič, Steffen (89. Nikci), Lecjaks - Hoarau. Trenér: Forte

Fotbalová Evropská liga - 2. kolo základních skupin:

Skupina E:
Dynamo Moskva - PSV Eindhoven 1:0 (0:0)
Branka: 90.+3 Žirkov.

Skupina G:
Rijeka - Sevilla 2:2 (0:1)
Branky: 53. Kramarič z pen., 68. Kvržič - 26. Aspas, 90.+1 M'Bia. ČK: 52. Kolodziejczak (Sevilla).
Feyenoord Rotterdam - Standard Lutych 2:1 (0:0)
Branky: 47. Van Beek, 84. Manu - 65. Viera.

Skupina H:
Krasnodar - Everton 1:1 (1:0)
Branky: 43. Ari - 82. Eto'o.
Wolfsburg - Lille 1:1 (0:0)
Branky: 82. De Bruyne - 77. Origi z pen.

Skupina I:
Slovan Bratislava - Neapol 0:2 (0:1)
Branky: 35. Hamšík, 74. Higuaín.
Sparta Praha – Young Boys Bern 3:1 (2:0)

Skupina J:
Dynamo Kyjev - Steaua Bukurešť 3:1 (1:0)
Branky: 40. Jarmolenko, 66. Kravec, 90.+2 Teodorczyk - 89. Rusescu.
Aalborg - Rio Ave 1:0 (0:0)
Branka: 46. Helenius.

Skupina K:
Guingamp - PAOK Soluň 2:0 (0:0)
Branky: 47. a 50. Marveaux.
Dinamo Minsk - Fiorentina 0:3 (0:1)
Branky: 33. Aquilani, 61. Iličič, 67. Bernardeschi.

Skupina L:
Lokeren - Metalist Charkov 1:0 (0:0)
Branka: 74. De Pauw.
Trabzonspor - Legia Varšava 0:1 (0:1)
Branka: 16. Kucharczyk. ČK: 88. Žyro (Legia).

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme