Na severu Moravy se objevilo zelí za dumpingové ceny, tvrdí Zelinářská unie

V České republice se údajně objevila první zelenina za dumpingové ceny. Dnes na to upozornili zástupci Zelinářská unie Čech a Moravy. Zřejmě se tak naplňují obavy českých farmářů, že se zahraničí pěstitelé budou snažit na českém trhu udat část úrody, kterou kvůli sankcím nemohou vyvézt do Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kysané zelí - doporučená potravina při karanténě

Kysané zelí - doporučená potravina při karanténě | Foto: Naďa Čvančarová | Zdroj: Český rozhlas

„Zatím jsme na to narazili na Ostravsku, takhle mě na to upozornili dneska naši pěstitelé, že se tam objevuje polské zelí za ceny, které jsou pro nás zcela podnákladové,“ řekl předseda Zelinářské unie Jaroslav Zeman.

Zelí se prý prodává za zhruba poloviční cenu, než za jakou ho dokážou vypěstovat farmáři v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dumpingových cenách mluvili předseda Zelinářské unie Jaroslav Zeman a agrární analytik Petr Havel

„Je nebezpečí, že pokud by tohle pokračovalo, tak naše plochy se buď zaorají, nebo se budeme muset přizpůsobit těm cenám, ovšem to je velice špatné,“ dodal Zeman.

Za vyšší konkurenci mezi evropskými producenty může ruské embargo na dovoz některého zboží ze Západu. Rusko jím reagovalo na sankce Evropské unie, která je zavedla kvůli postoji Ruska k Ukrajině.

Podle odhadů ministerstva zahraničí přijdou tuzemští vývozci kvůli ruskému embargu na tržbách až o 300 milionů, nepřímé dopady mohou dosáhnout až jedné a půl miliardy.

Zmírnit obavy farmářů z ovoce a zeleniny za dumpingové ceny by mělo vládní opatření, podle nějž by měli dovozci hlásit dva dny předem, co budou dovážet a za kolik.

Podle agrárního analytika Petra Havla se to však v konečném důsledku nemusí českým farmářům vyplatit.

„Jestliže někdo na jednotném trhu zavede takové opatření jako Česká republika, lze očekávat odvetná opatření ze strany jiných zemí. Mimochodem podle mých informací se to skutečně děje, a to ze strany Slovenska. A vzhledem k tomu, že export našich potravin i zemědělských surovin do Evropské unie stoupá, tak my si tím tak trochu do budoucna blokujeme naše exportní možnosti,“ poznamenal Havel.

Vladimír Kroc, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme