Zahraniční úřady stále častěji odebírají českým rodičům jejich děti

Děti z českých rodin žijící v zahraničí se stále častěji dostávají do problémů. Sociální úřady především ve skandinávských zemích a Velké Británii odebírají potomky rodičům a posílají je do náhradních rodin. Důvodem je zpravidla zanedbání péče. Problému se dnes věnuje i mezinárodní konference odborníků, kteří se sejdou v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě ve školce. Ilustrační foto

Dítě ve školce. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Eva Michaláková bojuje tři roky o to, aby jí norské úřady vrátily její dva syny. Chlapci se do pěstounské péče dostali poté, co úředníci podezřívali otce, že je sexuálně zneužívá. Nic takového se ale neprokázalo.

Děti přesto žijí odděleně u pěstounů. Matka je může vidět dvakrát do roka, na dvě hodiny a pod dohledem úřadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční úřady častěji odebírají českým rodinám potomky. Důvodem je zpravidla zanedbání péče. Natáčela redaktorka Petra Benešová.

„Člověk zvládne jakž takž fungovat v životě, ale ta bolest a trápení se nijak nezmění,“ přibližuje Eva Michaláková.

Podobné příběhy zažívají také některé české a slovenské rodiny ve Velké Británii. Podle statistik odebraly v roce 2011 tamní úřady českým rodinám 14, o rok později 39 a loni 41 dětí.

Britové nejčastěji odebírají potomky kvůli tomu, že jsou rodiče alkoholici, násilníci nebo rodina zanedbává péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případech odebírání dětí z českých rodin zahraničními úřady mluvil Zdeněk Kapitán, ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Stačí prý podezření na nevhodné zacházení s potomkem, a ten pak putuje i bez souhlasu rodičů k pěstounům nebo k adopci.

Podle ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána je ale Spojené království v posledních letech vstřícnější a s českými úřady o případech komunikuje.

„Většina případů, které evidujeme, neevidujeme na základě podnětu rodiny, ale většinou proto, že britská strana splní svou povinnost a případ odebrání z rodiny oznámí našemu zastupitelskému úřadu,“ říká Kapitán a pokračuje:

„Nezpochybňuji fakt, že existují případy, které jsou přinejmenším problematické, a samozřejmě s těmi je potřeba bojovat.“

Česko podle jeho slov usiluje o to, aby ve Velké Británii byl zvláštní sociální pracovník, který by se věnoval výhradně těmto případům.

Tuzemské úřady na Brity apelují, aby dítě vrátili k příbuzným nebo je poslali zpět do České republiky, kde by případ rozhodly soudy.

Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme