Rio de Janeiro vyslalo před volbami do ulic 30 tisíc policistů i tajných agentů

Už v neděli jsou v Brazílii volby. Kromě prezidenta budou voliči vybírat i guvernéry spolkových států včetně Rio de Janeira. Budoucí šéf tamní regionální vlády přitom bude zodpovědný i za bezpečnost Letních olympijských her v roce 2016. Přestřelky na několika místech města v posledních dnech ale nejsou úplně nejlepší vizitkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší šanci v brazilských prezidentských volbách má současná hlava státu Dilma Rousseffová

Největší šanci v brazilských prezidentských volbách má současná hlava státu Dilma Rousseffová | Zdroj: Reuters

Střelbu zažily čtyři chudinské čtvrti, jedna dokonce odpoledne. Bezpečnostní rada státu Rio proto posílila hlídky, v ulicích bude 30 tisíc policistů.

V Riu bude nejen víc policistů, ale také agenti tajných služeb. A v oblastech, kde se střílelo, dohlédnou na klid ostří muži ze speciálních zásahových jednotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé některých částí Ria de Janeiro před nedělními volbami moc klidě nespí. V jejich sousedství se střílelo. Reportáž Davida Koubka

José Mariano Beltrame, který je v regionální vládě zodpovědný za bezpečnost, nechtěl útoky z posledních dní spojovat přímo s volební nedělí. Připomněl ale, co se dělo před volbami v minulosti.

„Určitě si vzpomenete na rok 2007, kdy narkomafie dokonce zapálily autobus plný lidí, střílely na policejní služebny. V roce 2010 vyvolávaly požáry. A teď tu máme něco podobného," varoval Beltrame.

Střílí se uvnitř chudinských čtvrtí, kde přežívá organizovaný zločin. Jako třeba v komplexu favel Maré. Kvůli přestřelce mezi dvěma znepřátelenými gangy dokonce museli uzavřít jednu z hlavních silnic v Riu, která vede hned vedle.

Policejní posily v turistické čtvrti Copacabana letos v dubnu před MS ve fotbale | Foto: David Koubek

I tady by se měla natrvalo usadit policie, takzvaná pacifikační jednotka, kterých už je v Riu 38. Ani tady ale lidé policisty zrovna nemilují. Přesto to pro ně začíná být menší zlo než zločinecké gangy.

„Kdyby ses zeptal obyvatel, neřeknou ti hned, co si myslí, protože se bojí. Ale většina to schvaluje. Určitě to bude trvat roky - spíš se toho dožije generace, která teď vyrůstá," říká třicátník pod slibem anonymity. I on se ještě bojí zločinců.

Ti po MS ve fotbale obnovili i útoky proti Pacifikačním policejním jednotkám (UPP), které navíc odmítají i někteří obyvatelé favel.

„Oni ho unesli, oni ho mučili, zabili. Nevím, co s ním udělali - jestli ho hodili do řeky, zapálili ho. Policie zabila mého manžela Amarilda, jeho tělo zmizelo," řekla mi uprostřed favely Rocinha Elizabeth Gomes da Silva.

Vdova po zedníku Amaridlovi ukazuje plakát s heslem "Kde je Amarildo" | Foto: David Koubek

Jednoho dne loni v červenci se její muž, zedník Amarildo, vrátil z ryb, přišli pro něj muži z jednotky pacifikační policie. Dodnes je záhadou proč. A dodnes je záhadou, co se s ním stalo. Jeho případ vyvolal velký odpor a otázky, zda je rozšiřování programu pacifikace správný krok.

Bezpečnost ve státě Rio de Janeiro ovšem (rok poté) není předvolebním tématem číslo jedna. Pacifikační policii odmítá jen jeden kandidát na guvernéra - ten ale nemá šanci na zvolení. Ostatní jsou raději opatrní.

„Jeden z vážných kandidátů začal kampaň s kritikou pacifikační policie a s tím, že projekt ukončí. Jeho poradci ale nejspíš udělali průzkum veřejného mínění a zjistili, že to není dobrý nápad, takže o tom přestal mluvit,“ poznamenal Joao Trajano Santo Sé z Univerzity státu Rio de Janeiro (UERJ), který se už léta zabývá násilím a bezpečnostní politikou.

Podle něj se poprvé po třech desítkách let od konce vojenského režimu daří situaci zlepšit. Ve městě, kde budou za necelé dva roky letní olympijské hry, ovšem zdaleka není vyhráno.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme