Solární minielektrárny nebudou potřebovat licenci, navrhuje stát

Rodiny, které si chtějí dát na střechu domu solární panely a vyrábět elektřinu pro vlastní potřebu, by nemusely žádat o licenci a měly by mít jednodušší vykazování spotřeby. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje zjednodušit zřízení slunečních minielektráren do 10 kilowattů. Předpokládá, že časem budou solární panely na více než polovině rodinných domů a na dvou třetinách průmyslových objektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, F5ZV, Wikimedia Commons

Ještě před měsícem ministerstvo navrhovalo, že se jednodušší administrativa bude týkat jenom malých výroben určených výhradně pro vlastní užitek.

Teď mluví o tom, že malé elektrárny nebudou potřebovat licenci a nebudou muset měřit a vykazovat elektřinu ani tehdy, když nespotřebovaný proud ze slunce pošlou do distribuční sítě.

Píše to deník E15 s tím, že úleva může nejvíce prospět střešním solárním elektrárnám. Jejich instalace se letos kvůli ukončení podpory zastavily, což ohrozilo existenci instalačních firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dát si na střechu svého domu solární panely bude nejspíš jednodušší. Počítá s tím MPO. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

Ročně by se podle odhadů fotovoltaické asociace mohlo na střechy umístit až 15 tisíc elektráren s celkovým výkonem 150 megawattů.

Ještě před rokem stát podmínky pro malé solární elektrárny zpřísnil. Energetický regulační úřad loni upozornil, že někteří majitelé solárních elektráren podvádějí. Podle úřadu dodávali do sítě více energie, než byli schopni vyrobit. Manipulovali totiž s měřidly svých elektráren, aby tak dosáhli na vyšší dotace od státu.

Od ledna letošního roku proto začala platit novela zákona, která snížila příspěvek odběratelů na obnovitelné zdroje o téměř 100 korun na 495 korun za megawatthodinu. A novým elektrárnám zákon příspěvek zrušil úplně.

Někteří provozovatelé solárních elektráren se kvůli tomu obrátili na Ústavní soud a Aliance pro energetickou soběstačnost tehdy varovala, že stát riskuje i možné arbitráže. Aktuálně čelí Česko několika sporům ze strany provozovatelů. Zatím to ale vypadá, že stát solární daň u Stálého rozhodčího soudu v Haagu nakonec obhájí.

Blanka Černá, mta, Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme