Projekt na obnovu Libušína by mohlo mít rožnovské muzeum v listopadu

Chatu Libušín na Pustevnách už kryje ocelová konstrukce a památka, která vyhořela letos 3. března, pomalu vysychá. To je nutné pro další práce na obnově unikátní dřevěné stavby. Muzeum v Rožnově pod Radhoštěm, pod jehož správu chata spadá, nyní vybírá projekt, podle nějž bude obnova probíhat. Vítěze výběrového řízení by mohlo oznámit podle optimistické verze v listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konstrukce nové střechy nad Libušínem

Konstrukce nové střechy nad Libušínem | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Zadání je velmi komplikované. Architekt bude muset vytvořit přesnou kopii díla architekta Dušana Jurkoviče a muzejníci se chtějí vrátit i k některým prvkům, které v průběhu let zmizely kvůli různým úpravám. Nová stavba bude muset také splňovat přísné bezpečnostní podmínky.

„Musí být projekt pro stavební povolení včetně všech vyjadřovaček hasičů a památkářů, to bude nejdůležitější. No a potom, až bude stavební povolení, tak se musí udělat projekt pro výběr dodavatele. Minimálně pět měsíců, tyto stupně projektové dokumentace určitě trvat budou,“ uvedl technický náměstek rožnovského muzea Milan Gesierich.

Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí. V poslední době sloužila budova jako restaurace.

Chata tak bude muset přečkat zimu v současné podobě. Nad spáleništěm vystavěli odborníci ocelovou konstrukci s plechovou střechou. Na bocích jsou speciální plachty.

Sami muzejníci čekají, co s plachtami nadcházející zima a větry udělají. Pevné stěny však podle statiků nepřicházejí v úvahu. Ty by mohly při vichřici spíše uškodit a pohnout s celým přístřeškem, vzdor tomu, že je mohutný a postavený na hluboko zapuštěných pilotech.

Lidé mohou na obnovu chaty dál přispívat. Do současnosti na konto Libušín poslali téměř 7,5 milionu korun. Peníze přibývají i ze 24 pokladniček na různých místech regionu.

Muzeum navíc dostalo od ministerstva kultury dotaci na pořízení projektové dokumentace.

Roman Verner, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme