Údajný vrah Romana Housky odmítl u soudu vypovídat, zůstává ve vazbě

Až 20 let vězení hrozí 37letému muži obžalovanému z vraždy podnikatele a vlivného sociálního demokrata Romana Housky. Případ začal projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Houska byl zastřelen loni v listopadu před svým domem v Chomutově, kde žil se svou přítelkyní, náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalobě z vraždy Romana Housky čelí 37letý bývalý voják (vpravo)

Obžalobě z vraždy Romana Housky čelí 37letý bývalý voják (vpravo) | Zdroj: ČTK

37letý bývalý voják, který se k vraždě přiznal, odmítl u soudu vypovídat. Předseda senátu Jiří Bednář proto četl z jeho dvou výpovědí z přípravného řízení:

„To jsem vystřelil znovu proti němu, zase jsem mířil na tělo, ale opět jsem neviděl žádný zásah. Proto jsem vystřelil ještě jednou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

První den soudního jednání s obžalovaným z vraždy podnikatele Romana Housky sledoval redaktor Jan Bachorík

Policistům obžalovaný také řekl, že se s Houskou setkal náhodou u jeho pozemku a střílel po vzájemné potyčce. Popřel, že by z domu cokoliv ukradl, kromě svazku klíčů. To následně potvrdil i na videozáznamu z rekonstrukce vraždy.

Po činu se obžalovaný skrýval v Brně, a když ze zpráv usoudil, že kriminalisté nemají příliš stop, které by k němu mohly vést, vrátil se domů do Krupky.

Advokáti poškozených nesouhlasí s obžalobou

Státní zástupce muže viní z loupežné vraždy. S tím ale nesouhlasí advokáti poškozených.

Právnička Vaňhové Marie Benešová se domnívá, že případ je mnohem složitější, než jak ho popisuje žaloba. Podle ní šlo o nájemnou vraždu a obžalovaný byl pouze vykonavatelem.

„Naservírován byl koncový článek organizované skupiny nájemných vrahů. Dokonce bych řekla, že i některé indicie vyplývají z žaloby, nicméně ti lidé nebyli vůbec ani vyslechnuti v postavení svědků,“ tvrdí Benešová.

Michael Kis, který u soudu zastupuje další poškozené, nevěří, že Romana Housku zabil obžalovaný muž. „To je to, co říkám od počátku, že pan obžalovaný ani neví, jak byl pan Houska zavražděn.“

To ale státní zástupce Vladimír Jan odmítá. „Podle mého názoru nebylo provedeným šetřením prokázáno nic z toho, co naznačují zmocněnci poškozených,“ stojí si za vznesenou obžalobou Jan.

Obžalovaný zůstává ve vazbě

Soud dnes nevyhověl žádosti obžalovaného muže o propuštění z vazby. Jednání bude pokračovat 20. října výslechy svědků. Rozsudek by mohl padnout 24. října.

Jménem Jany Vaňhové právníci požadují 155 tisíc korun za pohřeb a skoro milion a čtvrt pro pět členů rodiny.

Gabriela Hauptvogelová, Jan Bachorík, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme