Sportovní kluby nemají na údržbu, stát by měl vzít sport na milost, míní Miroslav Jansta

„Potřebujeme dostat takové peníze, které by odpovídaly úrovní českého sportu tam, kdy bychom ho chtěli mít,“ vysvětluje předseda České unie sportu Miroslav Jansta v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. Kolik sport potřebuje od státu peněz? A kolik dostává nyní?

„V roce 2006 šlo ze státních rozpočtů 7 miliard do sportu, dnes jdou 3 miliardy. Kde to jsme?“ říká s tím, že sportovní kluby nemají ani na vlastní činnost, ani na údržbu. „U nás sportuje prostřednictvím sportovních spolků 20 % populace, v zemích Evropské unie v průměru 35 %,“ porovnává.

Na 80 % procent financování českého sportu dělají podle něj čeští občané. „Stát by se měl postavit a říct, my vezme sport na milost – sport, který pro tuto zemi vykonává mnoho pozitivního,“ podotýká. „Abychom se odpíchli nahoru, tak by měl dostávat 12 miliard korun,“ dodává.

Čtěte také

Česká unie sportu podala žalobu na bývalého šéfa společnosti Sazky Aleše Hušáka, chce po něm miliardu korun ušlého zisku. „Je to soud na hodně let. Trestní oznámení je v současnosti v šetření, k tomu se nemůžu vyjadřovat,“ říká, ale zároveň neskrývá zklamání. „Šetří se kdejaké kauzy, na řadu úkonů nemáme vliv,“ nastiňuje.

Jak probíhá příprava zákona o podpoře sportu? A fungují v přerozdělování peněz ve sportu známosti? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio