Pražský komorní balet uvádí v premiéře Tři české kvartety

3. říjen 2014

Pod názvem Tři české kvartety uvádí Pražský komorní balet premiéru komponovaného večera, pořádaného v rámci Roku české hudby. Na scéně Stavovského divadla se v neděli 5. října představí tři významní choreografové, kteří svá díla vytvořili na hudbu českých skladatelů.

Tanečníky bude při jejich produkci živě doprovázet Zemlinského kvarteto. V obnovené choreografii bude uvedeno představení Pavla Šmoka Z mého života na hudbu Bedřicha Smetany. Slovanským kvartetem Antonína Dvořáka se nechal inspirovat současný šéf Baletu Národního divadla v Brně Mário Radačovský. A dílo Černé zrcadlo na hudbu Vladimíra Sommera představí nejmladší z trojice choreografů, Hana Polanská Turečková.

Žena v různých podobáchChoreograf Mário Radačovský si jako ústřední motiv zvolil ženu – milovanou, opuštěnou, hledající i rozhněvanou. Inspirovat se nechal i některými detaily ze skladatelova života: „Někdy musíme projít celý svět, a přitom to nejcennější najdeme doma. Pokud máme to štěstí, že to opravdu najdeme, že nás to nemine.“ Do své vize zapojil folklorní motivy, které jasně Dvořákovou skladbou zaznívají.

03220420.jpeg

Hledání symbolů v zrcadleHana Polanská Turečková připravila skladbu Černé zrcadlo. Inspiroval ji stejnojmenný obraz Vladimíra Houdka, laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého. „Jeho obrazy jsou geometrická abstrakce s geometrickým obsahem a pro mne je důležité vždy objevit sílu jeho symbolů. Tohle je náš třetí společný projekt a já se opět snažím o interakci mezi vizuálním uměním a tancem. Jsou to takové koláže tance a malby.“

Choreografie Pavla Šmoka inspirovaná skladbou Z mého života večer uzavře. První repríza je na programu 26. října.

Spustit audio