Protesty v Hongkongu oslabují, čeká se na jednání o ústavních změnách

Prodemokratické protesty v Hongkongu oslabují, vláda nabídla studentům jednání. Šéf Hongkongu ale odmítl odstoupit. Demonstrace mezitím získaly širokou podporu v zahraničí, naopak čínská média je označují za ilegální akce chuligánů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé protestující nevyhnal z hongkongských ulic ani déšť

Některé protestující nevyhnal z hongkongských ulic ani déšť | Zdroj: Reuters

Silný déšť vyhnal většinu protestujících z ulic, před samotným sídlem správce Hongkongu pak zůstává jen asi stovka lidí, kteří nyní čekají na detaily nabídnuté schůzky.

„Neodstoupím, protože chci dál pracovat na podmínkách pro konání voleb v roce 2017. Pověřil jsem ale vyslankyni vlády v Hongkongu, aby jednala se zástupci studentů o ústavních změnách,“ prohlásil správce Hongkongu Leung Čchun-jing.

Zároveň ale znovu varoval demonstranty, aby se nepokusili obsadit vládní budovy. Studenti přesto i nadále trvají na Leungově demisi i na požadavku zrušit kontroverzní volební reformu vydanou centrální vládou v Pekingu.

Na několika místech Hongkongu ale dochází ke střetům mezi stoupenci a odpůrci protestů, kteří si stěžují na pokračující blokádu hlavních komunikací i pokles tržeb.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme