Nad přerovským letištěm se znovu létá. Tentokrát s vírníky

Je to přesně rok, co přerovské letiště opustili poslední vojáci a s nimi i jejich vrtulníky. Teď se tam objevily nové létající stroje. Nebe křižují malé barevné vírníky, které vypadají jako dětské hračky. Zázemí pro jejich výrobu našla v areálu jihomoravská firma, která na letišti také zacvičuje amatérské piloty. Právě mezi nimi teď miniaturní vrtulníky zažívají velký boom.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulníkáři v Přerově skončili

Vrtulníkáři v Přerově skončili | Foto: Armáda ČR, Ministerstvo obrany ČR

Jsou rychlé, úsporné a přistanou prakticky kdekoliv, třeba i na zahradě. Klidně s nimi můžete cestovat, říká Patrik Pekárik, který přijel do Přerova až ze Slovenska.

Nejprve propadl motorovému paraglidingu, teď ho zajímají právě vírníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O létání s vírníky na přerovském letišti mluvila Jana Zemková

„Vírníkové létání, to je vyšší level. Jsme tu proto, abychom se na nich naučili létat. V blízké budoucnosti si je chceme koupit a budeme jimi cestovat.“

Na přistávací dráze se objevuje oranžový vírník, vedle sebe sedí instruktor Jaroslav Kaprál a jeho žák Vít Glabačka i on propadl létání na vírníku.

Takový vírník vás přijde zhruba na tolik, co lepší auto, konkrétně zaplatíte kolem půldruhého milionu. Není to málo, ale Vít Glabačka už to má vymyšlené:

„Sázet sportku, nebo se složíme – dva tři lidé.“

Firma ročně vyprodukuje ročně kolem 15 strojů, ale jak říká její šéf Pavel Březina, výroba se v Přerově rozjíždí a zájem stoupá:

„Máme spoustu zákazníků, kteří létají na našich strojích už teď, takže to je naše potenciální klientela. A spousta lidí, kteří milují létání a chtějí se vyhnout D1.“

Reportérka využila pozvání a proletěla se až ve výšce 800 metrů rychlostí 200 kilometrů v hodině. „Krásné výhledy, je snadné propadnout létání s vírníkem,“ říká.


Zvětšit mapu

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme