Fotbalista Čech si pořídil cyklistickou firmu. Investují i další sportovci

Fotbalový brankář Petr Čech se rozhodl investovat do sportu. Dlouholetý reprezentant koupil společnost Česká spořitelna Mountain Bike Team. Firma pořádá například největší seriál závodů horských kol v Evropě - Kolo pro život. Čech ale není zdaleka jediným sportovcem, který myslí na zadní vrátka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech do prvního ligového zápasu Chelsea v nové sezoně nezasáhl

Petr Čech do prvního ligového zápasu Chelsea v nové sezoně nezasáhl | Foto: Filip Jandourek

Podobně jako Čech své úspory investuje například tenista Tomáš Berdych. Jak píše deník E15, jedním z nejbohatších podnikatelů z řad bývalých sportovců je někdejší tenista a reprezentant Milan Šrejber.

Šrejber v devadesátých letech zprivatizoval Třinecké železárny, které později prodal Tomáši Chrenkovi. Jeho majetek má hodnotu zhruba 4 miliardy korun a řadí se tak k nejbohatším lidem v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investice sportovců probíral Vojtěch Bidrman s reportérkou Zuzanou Petráňovou

Podle Karla Tejkala z České sportovní je úspěšný sportovec investorem jako každý jiný.

„Nerozhoduje to, že je sportovec, ale spíše to, jakou má v sobě chuť k riziku, jak je konzervativní. Někdo investuje do akcií, někdo investuje do firem, někdo investuje do jiných instrumentů, ať už kapitálového, nebo finančního trhu,“ uvádí.

Tejkal ale zároveň přiznává, že sportovci svou známou tváří můžou firmě, kterou kupují, velmi pomoct.

„Velkou roli hraje to jejich srdce sportovce nebo srdce hráče, že se rozhodují nejen podle toho, co je nejvýhodnější podle doporučení různých finančních poradců, ale velmi často investují do toho, co mají rádi. Takže jsou ve světě známy investice, kdy bývalí hokejisté investují do hokejových klubů, kupují si hokejové kluby, fotbalisté mají podíly ve fotbalových klubech.“

Stejně jako v zahraničí, i v Čechách někteří hokejisté investovali do klubů, kde vyrůstali. Jaromír Jágr před třemi lety koupil většinový podíl v hokejovém klubu Kladno, Martin Straka je majitelem plzeňského týmu.

Někteří sportovci se také pustili do vlastního podnikání, kde jim často pomáhá, že mají kontakty v mediálním i podnikatelském prostředí.

V Severní Americe zkrachuje do 5 let polovina sportovců

Ze zahraničních sportovců úspěšně investuje například Robbie Fowler. Bývalý anglický fotbalový reprezentant patří dnes k nejbohatším Britům.

„Cíleně už během kariéry si budoval své realitní portfolio. Investoval peníze do nemovitostí. A v současné době spravuje desítky až stovky nemovitostí v celé Anglii a myslím, že i v zahraničí,“ říká Tomáš Janča ze společnosti Tooskor.

Méně obezřetně přistupují k investicím sportovci v USA a Kanadě, kde většinu úspor utratí téměř polovina hráčů do pěti let od konce kariéry.

Vojtěch Berger, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme