Před Velkou pardubickou věří ze svých koní Váňa starší nejvíce Sorosovi

Do Velké pardubické letos odstartuje 22 koní. Definitivní podobu startovní listiny organizátoři nejslavnějšího středoevropského dostihu odtajnili dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijští vítězové Eva Samková a David Svoboda losovali startovní čísla pro Velkou pardubickou, která se běží v neděli 12. října. Uprostřed žokej Josef Váňa

Olympijští vítězové Eva Samková a David Svoboda losovali startovní čísla pro Velkou pardubickou, která se běží v neděli 12. října. Uprostřed žokej Josef Váňa | Zdroj: ČTK

Dobrá nálada se nesla celým slavnostním losováním. Když duo Svoboda-Samková vybralo z kyblíků téměř všechna jména a čísla, ozval se za jejich zády legendární Josef Váňa, který se naoko bál, že ho do osudí nezařadili.

„Nejlepší na konec,“ uklidňoval David Svoboda osminásobného vítěze Velké pardubické. A když Eva Samková vytáhla koně Josefa Váni Tiumena jako posledního, chvíli to trvalo, než moderní pětibojař našel zatoulané číslo 15.

Přehrát

00:00 / 00:00

Losování startovních čísel Velké pardubické navštívil reportér Jakub Marek

Josef Váňa všechno přijal s úsměvem. Podle žokeje totiž číslo ve Velké pardubické nehraje na tak dlouhé distanci žádnou roli. Už prý dokázal vyhrát s nižším i vyšším číslem.

I po oficiální části se slavnostní akce nesla v příjemném duchu, což potvrdila Eva Samková, když ohodnotila šance Tiumenovy šance pro Velkou pardubickou

„Já myslím, že jsem ho dobře zajela. Trochu jsem ho protáhla a má dobrou formu. Bude těžký soupeř,“ vzpomínala olympijská vítězka ve snowboardcrossu na svou zkušenost s třináctiletým hnědákem.

I Josef Váňa samozřejmě věří v co nejlepší výsledek, ale ze tří koní, které připravuje do dostihu, se mu zatím nejvíc líbí osmiletý Soros.

„Soros, zdá se mi, je v nejlepším cajku. Ale dostih je dostih a těžko dělat prognózy,“ popisuje jednašedesátiletý žokej a trenér.

Sorose povede v dostihu Josef Váňa mladší, který si ze slov svého otce těžkou hlavu nedělá.

„Říká to proto, aby na něj a na Tiumena nebyl takový tlak. Ale proč ne. Soros je mladý perspektivní kůň, který už něco dokázal, takže když to tak (Váňa st.) jako trenér cítí, tak to tak asi bude,“ potvrzuje dvojnásobný vítěz nejprestižnějšího italského dostihu, slavného meranského Gran Premia.

Další Velkou pardubickou Váňa starší zatím neplánuje

Josef Váňa mladší má ještě celou kariéru před sebou, ale jeho otec po loňské Velké pardubické oznámil, že končí. Nakonec se ale nechtěl loučit pádem na poslední překážce a 12. října ho diváci uvidí opět v sedle. Jestli naposled, to zatím neví.

„Těžko seženu takového koně jako je Tiumen, takže spíš se váhy přiklání k tomu, že už ne. Ale necháme to radši být,“ dodává osminásobný vítěz Velké pardubické v roli žokeje Josef Váňa.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme