Rusko obvinilo Ukrajinu ze smrti švýcarského pracovníka Červeného kříže v Doněcku

Za smrt švýcarského zaměstnance Červeného kříže v Doněcku nese podle Ruska odpovědnost Ukrajina. Podle Moskvy zahynul Laurent Du Pasquie při ostřelování obytných čtvrtí z pozic kontrolovaných ukrajinskými silami. Na východě země se i přes dohodnuté příměří dál bojuje. O situaci mluvil dnes po telefonu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s americkým kolegou Johnem Kerrym.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketový útok na centrum Doněcku poničil obytné domy, tlaková vlna vysklila okna

Raketový útok na centrum Doněcku poničil obytné domy, tlaková vlna vysklila okna | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle svědků se 38letému Švýcarovi z Mezinárodního výboru Červeného kříže stala osudným přestávka na cigaretu, kterou si vyšel zapálit na ulici před kancelář organizace v kyjevském obvodu Doněcku. Ten patří k nejnebezpečnějším čtvrtím metropole Donbasu.

„V Kyjevě odmítají přiznat očividné, že ostřelovaný obvod se nachází na území kontrolovaném povstalci. Palba byla vedena z pozic ukrajinských sil,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na východě Ukrajiny mluvil Ivo Dokoupil ze společnosti Člověk v tísni, který působí ve východoukrajinském Luhansku

Laurenta Du Pasquie podle dostupných informací zabila kazetová bomba. Záchranáři na místě našli už jen ohořelé tělo.

Situaci na východní Ukrajině dnes po telefonu probíral ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s americkým kolegou Johnem Kerrym. Shodli se sice na tom, že obě strany tamějšího konfliktu by měly dodržovat nedávno domluvené příměří. Ale boje neutichly, vedou se teď hlavně o kontrolu nad letištěm v Doněcku.

„Včera jsme byli ve vesnici, která leží asi 8 kilometrů od doněckého letiště, a slyšeli jsme střelbu. Ale těžko můžeme posuzovat, jak tam probíhají boje,“ řekl Ivo Dokoupil ze společnosti Člověk v tísni, který působí ve východoukrajinském Luhansku.

Dodal, že podle informací, které má k dispozici, poručují příměří obě strany. „I když ukrajinská strana tvrdí, že se pouze brání. Těžko se to ale ověřuje. My se pohybujeme po městech, kde obyvatelé jsou sice pod střelbou, ale není naštěstí tak intenzivní jako v případě předešlých bojů. Snažíme se tam lidi zásobovat potravinami a léky,“ popsal.

Ve Slavjansku se podle něj už nebojuje a město se vrací k normálnímu životu. Boje ale probíhají ve městech, která leží v zóně antiteroristické operace. „Ulice jsou tam vylidněné, lidé se skrývají ve sklepeních a atmosféra je tam velice depresivní.“

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme