Ministr Babiš zaúkoloval vedení ČSA, aby dál jednalo s odboráři

Vedení Českého Aeroholdingu, ČSA a odboráři se budou dál scházet, aby vyřešili situaci ohledně budoucnosti letecké společnosti. Další jednání jim dnes nařídil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Zaměstnancům se nelíbí plánované propouštění třetiny pilotů a skoro poloviny letušek a stevardů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle předsedy představenstva ČSA Jozefa Sinčáka je potřeba najít kompromis.

„Už ta skutečnost, že jsme spolu vydrželi sedět dvě hodiny v kuse u jednoho stolu, mi dává naději, že je prostor se dále setkávat a situaci řešit tak, aby byla kompromisní pro zaměstnance i zaměstnavatele,“ doufá.

Odboráři si dlouhodobě stěžují na nedostatek komunikace. Minulý týden kvůli tomu vyhlásila odborová organizace posádek letadel stávkovou pohotovost. Zástupci pilotů sice stávku nechystají, na zachování míst ale trvají.

O práci v Českých aeroliniích má přijít až 315 zaměstnanců. Snižování stavů se kromě pilotů dotkne palubních průvodčí i administrativních pracovníků. Vedení firmy to zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel A320. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize a ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Důvody ke stávce ovšem podle Luboše Pomajbíka z Odborového svazu dopravy nepominuly ani po dnešním jednání.

„Tvrdíme, že toto už s restrukturalizací nemá nic společného, že ta firma přestane být konkurenceschopná a může zmizet z trhu. Takže ke sblížení stanovisek managementu a nás v žádném případě nedošlo,“ upozornil.

Problémy se podle Babiše musí urovnat co nejdřív, k dalšímu jednání mezi ČSA a odbory by tedy mělo dojít pravděpodobně už příští týden.

Ministr si rovněž vyžádal analýzy, jak chtějí České aerolinie situaci ve společnosti řešit. Stát prý pomůže, závisí to ale také na rozhodnutí akcionářů. „Korean Air se musí vyjádřit, jestli bude navyšovat kapitál, protože my jako stát kapitál navyšovat chceme,“ potvrdil Babiš.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme