Možnost většího přemístění volyňských Čechů má prověřit ministerstvo vnitra

Ministerstvo vnitra by mělo prověřit, zda je reálná nějaká rozsáhlejší akce na přemístění volyňských Čechů z Ukrajiny do České republiky. Domluvili se na tom dnes prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Schůzka následovala po předání další žádosti krajanů z Ukrajiny prezidentovi o pomoc s přesídlením do Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády, Lubomír Zaorálek

Jednání vlády, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Ministr Lubomír Zaorálek v České televizi uvedl, že prezidenta informoval o vstřícnosti ministerstva zahraničních věcí vůči volyňským Čechům.

„Dokonce pokud prokáží svůj český původ, tak ani nemusí prokázat, že tady 5 let pobývali, a získají trvalý pobyt,“ upozornil. „Takže ten návrat, ten je dneska opravdu jednoduchý a dokonce řada z nich toho využívá,“ řekl ministr.

„Pokud se jedná o nějaký větší program, my jsme se dnes s panem prezidentem dohodli, že některá data, která on má, by mělo prozkoumat ministerstvo vnitra a zvážit, jestli jsou nějaké rozsáhlé prostředky a jestli je tady možná nějaká jiná větší akce,“ řekl k výraznějšímu zapojení státu do návratu krajanů.

K žádosti prezidentovi se tentokrát připojilo přes 70 rodin, mezi nimiž jsou údajně jak volyňští Češi ze západu Ukrajiny, kteří už v březnu dvakrát české úřady o pomoc s repatriací žádali, tak krajané z válčícího východu země i z Krymu, který na jaře anektovalo Rusko. Celkem seznam obsahuje jména asi 250 lidí.

Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym. Reakci na novou žádost chce Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámit v pondělí na tiskové konferenci.

Ministerstvo zahraničí však trvá na tom, že na Ukrajině navzdory bojům na východě země nepanuje situace, která by zavdávala příčinu pro rozsáhlé přesídlování obyvatel s českými kořeny do Česka, a pomáhat jim chce hlavně na místě.

„MZV lituje toho, že je ve veřejném prostoru možné zaznamenat rozporuplné informace k situaci krajanské komunity na Ukrajině. Považovali bychom za nešťastné a nezodpovědné, pokud by se měli čeští krajané na Ukrajině stát v tomto ohledu rukojmími situace," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme