Extremisté z Islámského státu sťali druhého uneseného Brita, hrozí další vraždou

Další obětí bojovníků Islámského státu se stal unesený Brit Alan Henning. Rukojmího podle nové videonahrávky brutálně zavraždili, stejně jako předtím dva Američany a dalšího britského občana. Chladnokrevná vražda ve Spojeném království vyvolala pobouření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další obětí se stal britský taxikář Alan Henning

Další obětí se stal britský taxikář Alan Henning | Zdroj: ČTK

Britské ministerstvo zahraničí ještě prověřuje pravost videonahrávky, na níž znovu mluví extremista, který si vysloužil přezdívku džihádista John. Ke konci záznamu hrozí vraždou dalšího rukojmého, amerického dobrovolníka Petera Kassiga, který v Sýrii pomáhal jako zdravotník.

Podle slov džihádisty Johna nese odpovědnost za smrt Alana Henninga britský parlament, protože schválil letecké útoky na pozice Islámského státu.

Ministerský předseda David Cameron řekl, že jeho země udělá všechno pro to, aby dopadla a postavila před spravedlnost teroristy zodpovědné za smrt 47letého taxikáře za Salfordu.

„Vražda Alana Henninga je odporný, nesmyslný a neodpustitelný zločin. Každý, kdo měl o hnutí Islámský stát nějaké pochybnosti, teď vidí, jak odpudivá a barbarská tahle organizace je. My ji jako země musíme porazit společně s našimi spojenci. A to jak v zahraničí, tak i doma. Musíme také najít ty, kteří jsou za smrt Alana Henninga odpovědní," prohlásil Cameron.

Vraždu odsoudil celý svět

Už čtvrtou vraždu západního občana radikály z Islámského státu ostře odsoudili také americký prezident Barack Obama a Rada bezpečnosti OSN.

„Rada bezpečnosti OSN odsuzuje odpornou a zbabělou vraždu Alana Henninga, humanitárního pracovníka z Velké Británie, kterého zabili radikálové z hnutí Islámský stát. Tento zločin je smutným důkazem toho, že humanitární pracovníci v Sýrii jsou ve stále větším nebezpečí. Henningova vražda také ukazuje brutalitu Islámského státu, který je zodpovědný za utrpení tisíců lidí v Iráku a Sýrii," řekla v prohlášení María Cristina Percevalová, stálá zástupkyně Argentiny, která Radě bezpečnosti předsedá.

Zpráva o Henningově smrti vyvolala ve Velké Británii opravdu silné emoce. Reagovali na ni všichni vrcholní politici, k modlitbě za sílu a odvahu pro pozůstalé vyzval i arcibiskup z Canterbury. Přidávají se dokonce některé celebrity, jako například někdejší fotbalista a televizní komentátor Gary Lineker, i představitelé muslimské komunity.

„Alan Henning byl naším místním i národním hrdinou. Budeme na něj vzpomínat coby na neúnavného a nesobeckého humanitárního pracovníka, který pomáhal lidem v nouzi," uvedl imám ústřední mešity v Manchesteru Asim Husajn.

Do rukou radikálních islamistů Henning padl loni v prosinci těsně poté, co s konvojem humanitární pomoci dorazil do Sýrie. O milost pro něj žádali neúspěšně mimo jiné nejvyšší představitelé muslimské komunity v Británii.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme