Týdeník Wprost sestavil žebříček nejbohatších Polek

Týdeník Wprost publikoval seznam nejbohatších Polek. Nejobvyklejší profil uvedených žen je podnikatelka s ekonomickým nebo právnickým vzděláním ve středním věku. Zveřejněný žebříček dokazuje, že i v konzervativním Polsku se ženy nechtějí spokojit s rolí matky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zlotý, polské mince, polské peníze

zlotý, polské mince, polské peníze | Foto: Eva Odstrčilová

Majetek 64leté Gražyny Kulczykové odhadl Wprost na 2,5 miliard zlotých, v přepočtu více než 16 miliard korun. Na čelo žebříčku nejbohatších Polek se dostala po rozvodu s manželem – veleúspěšným obchodníkem, investorem a řadu let nejbohatším Polákem.

Gražyna podniká a investuje, podporuje umění. Řídí se podle svých slov pravidlem 50 na 50, tedy polovinu investic směřuje do komerčních aktivit, druhou do umění.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nejbohatší Polkou mluvil Vít Pohanka

Přes miliardu zlotých mají i další Polky na seznamu. Druhá Barbara Komorowská vládne hlavně mlékárenské firmě Bakoma a spoluvlastní další potravinářské podniky. Aldona Wejchertová s majetkem odhadovaným na 1,3 miliardy zlotých, téměř 9 miliard korun, podniká v médiích.

Zámožné ženy v Polsku spojuje obvykle ekonomické a právní vzdělání. Mnohé z nich shromažďovaly majetek společně s manželem nebo rodinou, rozvodem nebo jinak se pak osamostatnily.

Důležitější, než jejich jednotlivé příběhy, je ale skutečnost, že týdeník Wprost jejich seznam vůbec publikuje. Je to další známka toho, že se i v konzervativní a převážně katolické polské společnosti odmítají ženy spokojit s tradiční rolí strážkyně domácího krbu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme