Hora Blaník připadne v restitucích církvi. Říp by mohl na oplátku dostat stát

Pozemky okolo pověstmi opředené hory Blaník budou patřit církvi. Získá je díky restitucím. Už na konci září se na tom domluvila se státním podnikem Lesy České republiky, který je dosud spravoval. Stát by na oplátku mohl vlastnit jinou památnou horu - Říp. Jenže cena za pozemky od rodiny Lobkowiczů mu přijde zatím přehnaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hora Blaník

Hora Blaník | Foto: Karel Chlumec

Majetkem pražského arcibiskupství bude nově zhruba 630 hektarů lesních pozemků kolem hory Blaník. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba církev pozemky historicky vlastnila, takže jen žádá zpět to, na co má nárok:

„Pražské arcibiskupství určitě bude chtít, aby to byl prostor, který bude otevřený všem turistům, kde bude výborná spolupráce s místními obcemi, které tam mají rozhlednu. A samozřejmě se bude snažit šetrně a ekologicky, ale smysluplně hospodařit také v lesích, které na Blaníku jsou.“

Také starostka blízké obce Louňovice Růžena Kučerová má za to, že není důvod se změny bát.

„Já si myslím, že se skoro nic nezmění. Jsme v chráněné krajinné oblasti a hospodaření v lesích je dané zákonem. Pro obec to nebude žádná podstatná změna,“ věří.

Kučerová dodává, že stejně jako se obec byla nějak schopná domluvit s Lesy České republiky, tak by se chtěla domlouvat i s církví.

Hora Říp a obec Ctiněves od jihu | Foto: Ludek licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Naopak hora Říp teď patří rodině Lobkowiczů. Ti ho získali v restitucích v devadesátých letech minulého století. Rodina ho chce prodat, před několika lety ho nabídla za dvacet tři milionů korun státu. Jenže ten, ani Ústecký kraj ho podle deníku Právo koupit nechtějí.

Mluvčí regionu Magdalena Hanáčková řekla deníku, že to byla iniciativa radního Radka Vonky z ODS, po volbách ale tato myšlenka skončila u ledu.

Říp i Blaník jsou pro Čechy historicky významné

Blaník je známý pověstí o vojsku, které v hoře spí a až bude českému národu nejhůř, vojáci pod vedením svatého Václava zemi zachrání.

Podle historika Eduarda Maura měla pověst o Blaníku a jeho rytířích význam hlavně v 19. století. „Vzpomeňme si třeba na Smetanovu Mou vlast, která je s Blaníkem spojena,“ uvádí.

Říp je zase známý pověstí o praotci Čechovi, který sem přivedl své lidi. Historik Maur vysvětluje, že na rozdíl od Blaníku si Říp svou symboliku stále ponechává:

„Má zcela mimořádnou polohu: vyčnívá z krajiny a je její dominantou. Zároveň je z Řípu možné přehlédnout velkou část Čech, takže je takovým duchovním centrem.“

Říp i Blaník rádi využívají i někteří politici. Třeba když v roce 2004 vstupovala Česká republika do Evropské unie, tehdejší prezident Václav Klaus vylezl na Blaník. A vstup do unie tam přivítal s půllitrem piva.

Na Řípu se zase tradičně scházejí například sociální demokraté.

Eliška Malínská, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme