Nedostatek sněhu Jizerskou padesátku nezastaví, organizátoři mají záložní plán

Přestože je teprve začátek října, pořadatelé Jizerské padesátky už jsou myšlenkami v polovině ledna. Rozhodně totiž nezapomněli na minulý ročník, který museli kvůli nedostatku sněhu zrušit. Něco podobného by dost neradi opakovali, proto mají pro 48. ročník „nouzové řešení“, díky kterému se legendární běžkařský závod určitě uskuteční.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jizerská padesátka

Jizerská padesátka | Foto: Pavel Polák

Do zimy je poměrně daleko, běžkaři ještě mají lyže zalité parafínem na půdách a na stadionu v Bedřichově je teď živo jen díky cyklistům a pěším turistům.

Za tři měsíce tam ale odstartuje 48. ročník Jizerské padesátky. A to i v případě, že budou panovat stejné sněhové podmínky jako v minulé zimní sezoně, kdy byla celá akce kvůli nedostatku sněhu zrušena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizátoři Jizerské padesátky doufají, že se nebude opakovat katastrofální zima z letošního roku

V případě špatných podmínek závodníci úseky bez sněhové pokrývky přeběhnou po svých a s lyžemi v rukou.

„V tom případě by šlo o neoficiální ročník, závod nechceme odkládat. Jizerskou padesátku chceme za každou cenu odjet v termínu 9. až 11. ledna 2015,“ prozrazuje tajemník tradičního závodu Martin Koucký.

Za těchto okolností by na startu jistě chyběla světová laufařská esa, pořadatelé ale věří, že by věrní příznivci legendárního závodu přesto na startu nechyběli.

„V období od začátku ledna do konce března je každý týden nějaký závod a nepsaným pravidlem je závody nepřekládat a nekonkurovat jiným. Zvažovali jsme termín 7. února, i tak bychom ale kolidovali se závodem ve Francii. Navíc není nikde psáno, že v únoru sníh bude,“ vysvětluje Koucký, že najít jiný termín v nabitém kalendáři dálkových běhu je prakticky nemožné.

„Uděláme maximum pro výrobu umělého sněhu, abychom připravili stadion a první kilometry tak, abychom navázali na přírodní sníh. Toho snad bude v horních partiích dostatek. Hlavně ale doufáme, že se nebude opakovat katastrofální zima z letošního roku,“ dodává tajemník Jizerské padesátky.

David Nyč, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme