Uzávěrka soutěže Příběhy 20. století se prodlužuje, na vítěze čeká 50 tisíc

Natočte a zpracujte svědectví pamětníka minulého století. To je výzva pro zájemce, kteří se chtějí zúčastnit soutěže Příběhy 20. století. Uzávěrka se prodlužuje až do 20. října. Soutěž pořádá sdružení Post Bellum a mediálně ji podporuje Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Stránský. Zdivočelá země není fikce, ale příběh Stránského

Jiří Stránský. Zdivočelá země není fikce, ale příběh Stránského | Foto: Lukáš Žentel, Post Bellum

Soutěž je určena pro dospělé i děti od třinácti let. Přispět má k lepšímu poznání moderních dějin.

„Příspěvek by měl obsahovat zvukovou nebo audiovizuální nahrávku pamětníka. Ideální je jeho celoživotní vyprávění. Dál by měl obsahovat článek publicistického ražení, fotografie a souhlas pamětníka s tím, že rozhovor a příběh může být dál využit a publikován,“ upřesňuje Marie Novotná z Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Váleční hrdinové, ale i prostí lidé, co se protloukali životem za minulého režimu. Osudy jich všech hlaste do soutěže Příběhy 20. století.

Zájemce o soutěž se musí nejprve zaregistrovat na webových stránkách Příběhů 20. století.

„Vytvoří se vám váš soutěžní účet, na který můžete postupně ukládat jednotlivé části příspěvku. Není to tak, že byste měli příspěvek uložit jednou kompaktně. Můžete uložit jen část a po čase se k němu zase vrátit,“ dodává Novotná.

Vítěze vyhlásí porota v prosinci. Ocení originalitu i kvalitu nahrávky.„My kontrolujeme, zdali ten člověk nekopíroval texty, ale skutečně přemýšlel nad samotným příběhem. Je zde i určité osobní hodnocení, které nemůžeme členům komise odepřít. A to jak je ten příběh vyprávěný – váš text a samotná nahrávka,“ přiblížil ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Post Bellum je nevládní a nezisková organizace, která dokumentuje vzpomínky pamětníků důležitých historických událostí 20. století. Snaží se také - i touto soutěží - aby se o příbězích dozvědělo co nejvíc lidí.

Samotným cílem soutěže je pak získat unikátní svědectví, která pomohou zpracovat známé i neznámé události moderních českých i slovenských dějin.

Lenka Jansová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme