Češi dávají přednost tuzemské dovolené, nejčastěji vyrážejí na chaty a chalupy

Skoro tři miliony cest po republice podnikli Češi v prvním pololetí. To je nárůst o víc než 30 procent oproti stejnému období loni. Podle odborníků na cestovní ruch aktuální čísla statistického úřadu potvrzují, že jezdit po krásách své vlasti je pro lidi rok od roku atraktivnější. Hoteliéři a majitelé penzionů měli největší nápor během léta. Ještě častěji ale Češi vyráželi na vlastní chaty a chalupy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarní strom u chalupy

Jarní strom u chalupy | Foto: Milan Kosina | Zdroj: Český rozhlas

Čechy nejvíc přitahovaly hory nebo Vysočina. Nárůst české klientely zaznamenal třeba hotel Zelený dům na Božím Daru v Krušných horách. Podle jeho vedoucího Marka Haupta vzrostl počet turistů během léta až o 20 procent:

„Jaro bylo špatné, ale léto se povedlo. Nejvíce to byly tři- až čtyřnoční pobyty, o prázdninách víkendy a teď to jsou dvoudenní pobyty.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nárůstu cest Čechů po tuzemsku natáčel redaktor Jan Beneš

Češi trávili v první polovině letošního roku na cestách po zdejších městech, vesnicích a památkách víc času než loni.

Počet jejich cest podle Českého statistického úřadu vzrostl skoro na tři miliony. To je meziroční nárůst o 32 procent.

Důvodem podle ředitele Institutu turismu agentury CzechTourism Jana Hergeta je i to, že oslabila koruna:

„Zahraniční dovolená se pro Čechy zdražila, podle výsledků vzrostly počty delších cest domácí dovolené, zatímco zahraniční cesty zůstaly na nule.“

Mezi nejoblíbenější destinace Čechů patřily jako tradičně jižní Čechy a jižní Morava. Denní útrata každého z nich byla mezi 200 až 500 korunami. Nejčastěji bydleli ve vlastních chatách:

„Bylo to skoro 41 procent, potom to jsou návštěvy u příbuzných s 30 procenty a hotely s 20 procenty. Zbytek jsou ostatní individuální ubytovací zařízení,“ vysvětluje Herget.

Aktivní dovolená

Čechy nejvíc láká aktivní dovolená. Cestování nejčastěji kombinují s návštěvami zámků, hradů a historických památek. Obliba zdejších míst ale výrazně ovlivnila nákup zahraničních zájezdů. Podle mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové se o ně Češi začali zajímat až během prázdninových měsíců:

„České cestovní kanceláře v letošním roce zaznamenaly velmi výraznou koncentraci hlavní letní dovolené do dvou měsíců v roce, a sice do letních prázdnin. Většinu jarních dovolených trávili Češi v tuzemsku.“

Do zahraničí jezdili Češi v letních měsících nejvíce do Chorvatska a Itálie, a to vlastním autem. Mezi oblíbené letecké zájezdy pak patřily Řecko, Tunisko, Turecko a Egypt.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme