Zdravotní stav pacienta s ebolou léčeného v Texasu se zhoršil a je kritický

Stav pacienta, který se léčí s ebolou v americkém Texasu, se zhoršil a je kritický. Potvrdili to lékaři z nemocnice v Dallasu, kde je liberijský občan na izolační jednotce. Thomas Duncan je první osobou, u které lékaři zjistili virus přímo na americkém území. Nakazil se v západní Africe, příznaky nemoci ale propukly až několik dnů po jeho příletu do Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Texas. Nemocnice v Dallasu, kde se léčí pacient s ebolou

Texas. Nemocnice v Dallasu, kde se léčí pacient s ebolou | Zdroj: Reuters

Nemocnice v Dallasu v krátkém prohlášení potvrdila, že stav Thomase Duncana je kritický. Až dosud ho lékaři označovali za vážný, ale stabilní.

Ředitel Centra pro kontrolu nemocí Thomas Frieden mezitím potvrdil, že zdravotníci denně sledují kolem 50 lidí, kteří přišli nebo mohli přijít s pacientem do kontaktu.

Čtyři lidé z Duncanova nejbližšího okolí jsou dál v izolaci, ze svého bytu se přesunuli na jiné místo. Jejich bydliště, kde byly i osobní věci nakaženého Liberijce, desinfikovali experti na nebezpečný materiál.

Úřady dál ujišťují veřejnost, že nemá podléhat panice. Americké zdravotnictví je podle nich schopné výskyt viru zvládnout.

Spojené státy zatím nehodlají zpřísňovat opatření pro cestující z nejvíce postiženého regionu západní Afriky. Naopak do zemí, které bojují s ochromujícími důsledky rychle se šířícího viru, vysílají další pomoc. Americké ministerstvo obrany předtím potvrdilo, že do oblasti pošle až čtyři tisíce vojáků, což je téměř o tisíc víc, než se předpokládalo.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme