Podnikatelka žaluje stát u ÚS. Nestál při ní, když přišla o penzion v Rakousku

Před sedmi lety přišla podnikatelka Jana Václavíková za sporných okolností o penzion v Rakousku. Od té doby se domáhá, aby jí stát pomohl získat peníze za zmařenou investici zpět. Chce, aby ministerstvo financí vyvolalo spor o náhradu škody. Jenže podle resortu to má podnikatelka udělat sama. To Václavíková odmítá. Na ministerstvo financí proto podala ústavní stížnost pro nečinnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jana Václavíková si v roce 2005 otevřela penzion v rakouské obci Gröbming. Po dvou letech ho ale kvůli sporům se sousedem musela zavřít. Na vině je podle ní nezákonné rozhodnutí rakouských úřadů a soudů, které ji zakázaly využívat jedinou přístupovou cestu k domu.

„Nezákonným rozhodnutím zemského soudu, který rozhodl o nemožnosti užívat jedinou příjezdovou cestu k penzionu. A to nelze v žádném státě, který respektuje zákony a lidská práva,“ říká podnikatelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stížnosti podnikatelky na stát, který údajně neochránil její investici v Rakousku, natáčeli redaktoři Eliška Malínská a Antonín Viktora

Václavíková si kvůli zmařené investici teď stěžuje na české ministerstvo financí. To podle ní mělo podat žalobu kvůli porušení smlouvy o ochraně investic mezi Českem a Rakouskem. Jenže úřad to vidí jinak.

Mluvčí resortu financí Radek Ležatka říká, že smlouva dává Václavíkové možnost, aby arbitráž v Rakousku vyvolala sama. Ministerstvo proto jejím žádostem nevyhovělo.

„Ministerstvo financí se nárokem magistry Václavíkové důkladně zabývá už několik let. V této věci jsme ale dospěli k závěru, že požadavku na zahájení mezinárodní arbitráže proti Rakousku z podnětu České republiky nelze vyhovět,“ vysvětluje Ležatka.

Právník paní Václavíkové Josef Červinka je ale přesvědčený, že stát a konkrétně ministerstvo financí mělo povinnost se jeho klientky zastat.“

„Náš názor vyplývá z takzvané dohody o ochraně investic mezi Českou republikou a Rakouskem. Tudíž se jedná o závazek mezi dvěma státy. Pouze tyto dva státy jsou oprávněny spolu jednat.“

Řízení u ÚS může trvat měsíce až roky

Václavíková se proto obrátila na Ústavní soud. Požaduje, aby ministerstvo financí zahájilo soudní spor s Rakouskem o náhradu škody. Ústavní soud už stížnost přijal. Přidělenou ji dostal místopředseda soudu Jaroslav Fenyk. Kdy a jak o ní rozhodne, ale nejde podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové odhadnout:

„Délku trvání řízení nelze odhadnout. V loňském roce se průměrná doba vyřízení ústavní stížnosti pohybovala kolem šesti měsíců. V závislosti na individuálních okolnostech věci se doba může pohybovat v rozmezí od dvou měsíců až do dvou let.“

Jana Václavíková přesto doufá, že uspěje. Věří, že její případ pomůže i dalším českým podnikatelům, kteří v cizině zkrachovali.

Eliška Malínská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme