Po zdolání Koruny Himálaje plánuje Radek Jaroš cyklistiku i běžkařské maratony

26. července letošního roku zdolal Radek Jaroš druhou nejvyšší horu světa K2. Díky tomu se ocitl v elitní společnosti majitelů Koruny Himálaje - horolezců, kterým se povedlo vystoupit na všech 14 osmitisícových vrcholů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horolezec Radek Jaroš na vrcholu K2

Horolezec Radek Jaroš na vrcholu K2 | Foto: web Radek Jaroš na K2

„Pětadvacátého října je velké setkání těchto lidí v Galerii Jerzyho Kukuczky v Polsku. Je tam potvrzena účast 10 lidí z patnáctičlenného klubu lezců, kteří mají Korunu Himálaje vylezenou bez kyslíku,“ svěřil se s příštím záznamem ve svém diáři horolezec Radek Jaroš.

Na rozdíl od některých dalších majitelů Koruny Himálaje Radek Jaroš určitě nepomyšlí na odchod do horolezeckého důchodu. I když je mu jasné, že další dosud nevylezenou osmitisícovku už by na mapě hledal marně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalších plánech mluvil s Radkem Jarošem reportér ČRo Aleš Procházka

Těšit se ale může třeba také na blížící se Festival alpinismu pořádaný v Praze. „Budou tam lidé z celého světa, mezi nimi Peter Habeler. Pro mě to byl vzor, byl to první s Messnerem, který prorazil mýtus, že se na Everest nedá vylézt bez kyslíku. Jsem s ním velký kamarád, dokážeme zajít na pivo,“ těší se na rakouského horolezce jeho český kolega.

Samotné hory si prý ještě pár měsíců počkají. Teprve potom si Radek Jaroš začne hledat nějaký svůj další cíl. „Budu se soustředit na to, abych sehnal kvalitního spolulezce na pěti či šestitisícový kopeček v Nepálu nebo kdekoli jinde. Samozřejmě už tam není měřítko osmi tisíc metrů.“

Sportovní zážitky se ale dají sbírat i v těch nižších nadmořských výškách. „Dám si asi nějaké maratony na běžkách. Velké težiště mé činnosti bude v příštím roce cyklistika na horském kole. Plánuju i mořské kajaky na Aljašce,“ chystá se na další výkony než jen na dobývání osmitisícovek Radek Jaroš.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme