Ministerstvo zahraničí stojí za ambasádou v Kyjevě. Zemanovi navzdory

Ministerstvo zahraničí se dnes v reakci na prezidentovu kritiku postavilo za české velvyslanectví v Kyjevě. Mluvčí úřadu Johana Grohová uvedla, že ministerstvo nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli zpochybňovaly práci uvedeného zastupitelského úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Sám velvyslanec v Kyjevě Ivan Počuch Radiožurnálu potvrdil, že o kritice ví: „Já jsem to zaznamenal, co se odehrálo během pátku a soboty v České republice. Ale nechci už dále přes média vést jakékoli diskuze."

Ministerstvo dnes uvedlo, že pokud by se informace a pochybení českého zastupitelského úřadu objevily a potvrdily, pak by přijalo adekvátní kroky. Dodalo, že situaci na Ukrajině pečlivě monitoruje.

Miloš Zeman v sobotu řekl, že je s prací ambasády hluboce nespokojen kvůli jejímu přístupu k žádosti volyňských Čechů o přesídlení z Ukrajiny do České republiky. Ministerstvo ale nevidí důvod nějak zasahovat.

Mluvčí úřadu Grohová připomněla, že minulý týden Ukrajinu navštívil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a setkal se tam i s českými krajany:

„Dnes bude jednat ve Lvově náměstek ministra zahraničních věcí Rudolf Jindrák na úrovni státních tajemníků a náměstků ministrů zahraničí států V4 a Ukrajiny s představiteli místní samosprávy a nevládních organizací.“

„Příští týden pak bude ve Varšavě v rámci bilaterálních konzultací jednat s polskými partnery o situaci na Ukrajině první náměstek ministra zahraničních věcí Petr Drulák," dodala mluvčí ministerstva.

Volání o pomoc

Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu. Nyní se k žádosti připojilo přes 70 rodin, mezi nimiž jsou údajně jak volyňští Češi, tak krajané z válčícího východu země i z Krymu.

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na prezidentova slova uvedl, že se obává toho, aby se volyňští Češi nestali součástí propagandy. České televizi v sobotu řekl, že poptávky po přesídlování "by samozřejmě mohlo využít Rusko z hlediska své propagandy vůči Ukrajině" a že na druhou stranu by to mohlo zkomplikovat české vztahy s Ukrajinou.

Jitka Malá, ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme