Pilot F1 Jules Bianchi utrpěl vážné poranění hlavy, po operaci dýchá bez přístrojů

Dvě naprosto shodné nehody v krátkém sledu a s naprosto rozdílným výsledkem zakončily dnešní deštivou Velkou cenu Japonska vozů formule 1. Zatímco Adrianu Sutilovi se po hodinách na okruhu v Suzuce nic nestalo, Jules Bianchi narazil do jeřábu, který odklízel právě první havarovaný vůz a s těžkými zraněními byl v bezvědomí odvezen k okamžité operaci. Ta podle nepotvrzených zpráv dopadla dobře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jules Bianchi byl do nemocnice převezen sanitkou, vrtulník nemohl vzlétnout

Jules Bianchi byl do nemocnice převezen sanitkou, vrtulník nemohl vzlétnout | Zdroj: Reuters

Pilot sice zůstává v nemocnici ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, ale prý bez napojení na podpůrné přístroje.

Havárii Julese Bianchiho režie přímého televizního přenosu nezachytila a podle nepsaných pravidel se následně kamery vyhýbaly místu havárie i poté, co na trať vyjel zdravotní vůz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zranění Julese Bianchiho se ve vysílání Radiožurnálu věnuje reportér Michal Jurman

Z první ruky tak celý incident viděl pouze pilot stáje Sauber Adrian Sutil, který ve stejném místě havaroval jen chvíli před tím, než se do podobných problémů dostal i 25letý Francouz v barvách týmu Marussia.

„Když jsem dostal akvaplaning v té zatáčce, vyvěsili žluté vlajky. Hned na to pak ale přiletěl Jules, byly to dvě naprosto stejné nehody, bohužel s úplně rozdílnými následky,“ říkal krátce po návratu ze zatáčky Dunlop Adrian Sutil.

Dlouho dopředu piloti věděli, že je při Velké ceně Japonska nečeká nic jednoduchého. Nad okruh se blížil tajfun Phanfone, voda nestačila z tratě ani odtékat. Závod byl přitom pozastaven už ve 3. kole, mírně zlepšené počasí, po kterém se začalo opět závodit, ale nevydrželo až do konce.

Velkou cenu Japonska vyhrál Hamilton, závod předčasně ukončila havárie

Číst článek

„Speciálně tato zatáčka číslo 7 je jedna z nejtěžších vůbec, zvlášť když je mokro a šeří se. Podle mě měli závod ukončit dřív, ale nikdo se nás neptal na náš názor, nemohli jsme to ovlivnit,“ neskrýval své rozhořčení nad dnešní deštivou loterií Sutil.

Loterií, ve které se hrálo nakonec i o životy pilotů. A to je oběť, kterou vedení F1 od 20 let staré smrtelné nehody Ayrtona Senny už nechtělo nikdy podstoupit. Jenže strach o případný odliv fanoušků i televizních diváků nakonec nedovolil závod posunout o pět hodin dříve, jak se původně plánovalo.

Výsledkem je fakt, že 15. závod sezony ovládl Lewis Hamilton pouze na papíře. Klání v Suzuce totiž ve skutečnosti žádné vítěze nemělo, jen poražené. A to ještě Jules Bianchi má většinu svého největšího souboje před sebou.

Pilot týmu Marussia Jules Bianchi během závodu v Japonsku | Foto: Reuters

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme