Zaniklé šumavské obce připomínají tabule s dobovými fotografiemi

Turisté se na Šumavě mohou vydat po stopách zaniklých obcí. Správa parku označí třicet míst, na kterých se osady dříve nacházely. Netradičně řešené panely najdou zájemci po celé Šumavě, od Železné Rudy až po Lipno. Často navíc v místech, kde si už dnes vesnici dokážeme představit jen stěží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z tabulí připomíná zaniklou obec Javoří pila

Jedna z tabulí připomíná zaniklou obec Javoří pila | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Na místě vesnice Vchynice - Tetov dnes nic nenasvědčuje tomu, že tady někdy stála lidská obydlí.

„Laik ta místa dneska opravdu těžko najde. Právě k tomu slouží tyhle informační cedule, které ukáží, že to tu ne vždycky mělo pouze přírodní tvář, ale že tu pulzoval život,“ vysvětluje autor projektu Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turisté se na Šumavě mohou vydat po stopách zaniklých obcí. O nový projekt se zajímala Jitka Englová

Jak dále popisuje, samotné informační tabule mají netradiční podobu. „Připomínají otevřené rodinné album s fotografiemi.“

Podobný osud jako Vchynice - Tetov měly na Šumavě desítky dalších osad. Podle Josefa Štemberka správci parku vybírali ty, které jsou známé, nacházely se v místě turistických tras a existovaly k nim dobové fotografie.

Autor projektu Historické album Šumavy Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava a mluvčí parku Jan Dvořák | Foto: Jitka Englová

Projekt Historické album Šumavy přišel zhruba na půl milionu korun, a pokud se někdo bude chtít vydat po stopách zaniklých obcí, pomohou mu i informační materiály.

„Pracujeme jak na webové prezentaci, tak samozřejmě na prezentaci pomocí jednoduchých letáků, aby lidé věděli, kde zhruba jsou alba umístěná,“ doplňuje mluvčí parku Jan Dvořák.

Všech 30 tabulí chce správa parku osadit do poloviny října.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme