Porodní asistentka v Karlových Varech chce pomáhat novorodičkám. VZP ji už 10 let odmítá

4. říjen 2014

Budoucím maminkám pomáhá v Karlových Varech v mateřském centru porodní asistentka Lada Macečková. Ráda by jim věnovala péči i po narození dítěte. Tady ale narazila. Zatímco menší zdravotní pojišťovny s takovou smlouvou problém nemají, ta největší Všeobecná zdravotní pojišťovna, ano. Podle jejího vyjádření má lázeňské město péči zajištěnou. My jsme ale zjistili pravý opak.

„Ze zákona mají všechny klienty zdravotních pojišťoven nárok na jednu návštěvu v těhotenství a tři návštěvy po porodu během šestinedělí,“ říká porodní asistentka Lada Macečková. Jak dodává, o smlouvu žádá pojišťovnu už deset let. Zatím marně. Velký problém je také v tom, že budoucí maminky o této službě vůbec neví. Ale i kdyby ji chtěly, asistentka bez smlouvy s VZP je navštívit nemůže.

„Pracuji 15 let s těhotnými, takže vím, že nemají možnost na koho se obrátit,“ tvrdí Macečková. Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého je ale péče o novorodičky po porodu zajištěná. Speciální výkon mají v Karlových Varech nasmlouvaná čtyři zdravotnická zařízení, která poskytují péči v odbornosti gynekologie.

„VZP opakovaně ověřila u ambulantních gynekologů na Karlovarsku, zda je potřeba zjistit tuto péči dalším smluvním partnerem. Po prověření můžeme jednoznačně konstatovat, že péče o naše klientky je v daném regionu zajištěna dostatečnou sítí poskytovatelů. Neevidujeme žádné informace nebo stížnosti ze strany pojištěnců na nedostatky zajištění péče,“ tvrdí Tichý.

Jak jsme ale zjistili, speciální výkon mají nasmlouvané na Karlovarsku dvě společnosti, a ne čtyři. A po následném oslovení jsme se dozvěděli, že žádnou takovou péči lékaři nevykonávají, protože sami mají práce dost. Jen jeden z gynekologů jezdí za pacientkami po porodu, ale ty musí být registrované jen v jeho ambulanci.

Menší pojišťovny péči bez problémů uhradí

Výhodu tak mají jen maminky některých menších zdravotních pojišťoven, které péči uhradí. Za Ladu Macečkovou se proto postavily maminky, které její péči velmi chválí. Například Andrea Duchková, která mateřské centrum navštěvuje čtyři měsíce.

„Vadí mi, že paní Lada Macečková, mě nemůže navštívit, protože předmětnou smlouvu s VZP uzavřenou nemá,“ lituje Duchková. Sama se domnívá, že taková péče je pro maminky hodně důležitá.

„Péče o miminko je náročná, že se myslím, že je to velmi důležité. Těch prvních šest neděl vůbec nejdůležitějších, co tomu miminku můžeme dát,“ dodává Andrea Duchková.

Tato maminka navíc pátrala dál a zjistila řadu zajímavých věcí. „Ta dvě zařízení, která by to měla poskytovat pro Karlovy Vary, mají v obchodním rejstříku datum založení rok 2008 a 2013. Což je rozhodně kratší doba, než ta, kdy o to paní Macečková žádala a tudíž nevím, proč dodnes tu smlouvu uzavřenou nemá,“ diví se Duchková.

Lada Macečková bude proto VZP i nadále žádat o smlouvu, která zajistí maminkám péči i po porodu. Podle ní stojí taková návštěva pojišťovnu navíc asi 200 korun.

„Stále věřím, že je to velmi potřeba. Takže bojuju a bojovat budu, dokud mi síly budou stačit, tak tu pojišťovnu žádat budu,“ slibuje Macečková.

Spustit audio