Obyvatelé desítek bytových domů na Vysočině si připlatí za měřiče tepla

Majitelé některých bytových domů na Vysočině si budou muset pořídit měřiče tepla na radiátory a vodoměry. Povinně je budou muset mít do konce roku paneláky a další bytové domy, kde nemají majitelé nebo nájemci bytů vlastní kotel a teplo se rozvádí ve stoupačkách. Nejdéle čekali lidé v domech s byty v soukromém vlastnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radiátor, topení

radiátor, topení | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Vím, jak měřiče vypadají. Už jsem je měla v bytě na Slavíčkové na topení,“ říká paní Růžena, která bydlí v jednom z posledních domů v Jihlavě, který je ještě nemá. Protopí tam každou zimu hodně peněz. „Teď jsme to platili, to jsme ještě každý dopláceli.“

Také letos už začali obyvatelé domu na Fűgnerově ulici topit. Teplé léto totiž dlouho nevydrželo. „Už někdy začátkem září. Jak bylo teď zima, tak jsme si trošku přitopili,“ přiznávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina domů na Vysočině už měří spotřebu v bytech. S obyvateli domu, kde se k tomu teprve chystají, natáčel Daniel Zach

Nedávno se prý domluvili, že nechají měřáky nainstalovat, aby to stihli do konce roku. „Měli jsme schůzi, kde se jasně řeklo, že se udělají měřáky. Do konce října,“ popisuje paní Růžena.

Je potřeba počítat s tím, že na každý radiátor patří zvlášť jeden měřák. Jeho cena záleží na typu, pro který se lidé rozhodnou. Jeho cena záleží na typu, pro který se lidé rozhodnou.

Technik Luboš Kujal z jihlavského bytového družstva Rozkvět říká, že zatímco dřív se do domácností dávaly hlavně odpařovací měřáky, dnes jsou většinou elektrické. Jeden přijde asi na pět set korun.

„Je to vždycky otázka toho, kdy se rozhodne pro instalaci na bytech a domech, které máme ve správě. Například v roce 2002 a 2003 byly ty indikátory topných nákladů osazené,“ vysvětluje.

Obyvatelé domu na Fűgnerově už ví, že na jeden poměrový indikátor zaplatí přes 400 korun. „Budeme to platit sami. Z fondu máme akorát ty vodoměry. Protože to je stejné, každý musí mít v bytě vodoměry dva. Na teplou a na studenou,“ vysvětluje Paní Danuše.

Jejich panelák brzy čeká i zateplení, které je potřeba udělat, protože budova je stará už přes čtyřicet let. „Budeme ještě zateplovat, snad už pak ušetříme. Už jsme si zvýšili fond,“ říká paní Růžena.

Většina bytových domů na Vysočině už měřáky tepla na radiátorech a vodoměrech má. V každém městě jich ale zbývá několik, které ještě na instalaci čekají. Do konce roku by ji ale všude měli stihnout.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme