Hlavní líčení v případu Nečasové, dříve Nagyové, začne 20. listopadu

Soud s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, obžalovanou ze zneužití Vojenského zpravodajství začne 20. listopadu. Případ projedná Obvodní soud pro Prahu 1. Před soudem stanou také bývalí šéfové vojenské tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Hrozí jim až tři roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nařízení hlavního líčení dnes potvrdil obhájce zpravodajce Jana Pohůnka, Michal Hráský. Zatím je podle něj nařízený pouze jeden den hlavního líčení.

Kauzu bude řešit soudkyně Helena Králová, která měla případ na stole již letos v červnu. Tehdy uznala Janu Nečasovou vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství a udělila jí roční podmínku, případy bývalých šéfů rozvědky předala ministerstvu obrany kvůli případnému kázeňskému provinění. Trestní stíhání Pohůnka zastavila.

Žalobci podali proti rozhodnutím odpor a stížnosti a ohradil se také Páleníkův advokát. Městský soud v Praze případ nakonec soudkyni Králové vrátil, aby celou čtveřici projednala v hlavním líčení.

Podle žalobců zneužila v roce 2012 Jana Nečasová, tehdy Nagyová, zpravodajce ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase Radky. Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil.

Kovanda, Páleník i Pohůnek odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Nečasová je podle žalobců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, pojítkem mezi více případy - je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme