Nobelovu cenu za lékařství získala trojice neurologů z USA a Norska

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američan John O'Keefe a norští manželé May-Britt Moserová a Edvard Moser. Komise ocenila objev a výzkum mozkových buněk zodpovědných za orientaci v prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jména laureátů Nobelovy ceny za lékařství  oznámil stockholmský Karolinský institut

Jména laureátů Nobelovy ceny za lékařství oznámil stockholmský Karolinský institut | Zdroj: ČTK

John O´Keefe v 70. letech zjistil, že si v mozku vytváříme jakési mapy z buněk, které odpovídají prostoru, ve kterém se pohybujeme.

Konkrétní místa kolem nás jsou spjatá s konkrétními neurony v mozku. Takže v Praze na Václavském náměstí jsou aktivní jiné buňky, než když stojíme na Šumavě v lese.

Pozice neuronů ale neodpovídá pozici ve skutečném světě. Vedle sebe mohou ležet neurony Prahy a Bruselu, na druhou stranu neurony vaší ložnice a obýváku mohou být daleko od sebe. A to je právě výzkum manželů Moserových.

Přehrát

00:00 / 00:00

Laureáty letošní Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství a jejich objevy přiblížil Ondřej Bouda ze zahraniční redakce

Ti v roce 2005 zjistili, že zase v jiné části mozku se nám při orientaci v novém prostoru vytváří jakási hexagonální mřížka, do které se ukládají informace právě o směrech a vzdálenostech.

Lze tak říct, že dohromady popsali jakési interní GPS, který má v mozku každý savec, včetně člověka. A pravděpodobně i ryby a ptáci.

Jeho odhalení může pomoci při hledání léků třeba na Alzheimerovu chorobu. Protože vědci teď ví, na které části mozku se mají soustředit při hledání příčin a léků.

Na tiskové konferenci padla i otázka, jestli vědci pozorovali nějaký rozdíl ve fungování tohoto GPS v závislosti na pohlaví zkoumaného jedince. O ničem takovém ale Nobelova komise nevěděla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O významu neurologů oceněných Nobelovou cenou za medicínu mluvil Aleš Stuchlík, vedoucí odd. Neurofyziologie paměti Fyziologického úst. AV ČR

Moserovi jsou teprve pátým manželským párem, který toto ocenění získal společně.

Nejznámější jsou asi manžele Curiovi, kteří ji získali v roce 1903 ve fyzice za radiologický výzkum. Jejich dcera ale také dokázala získat cenu za chemii spolu s manželem, za syntézu nových radioaktivních prvků.

Pak ještě manželé Coriovi v roce 1947 získali ocenění za fysiologii a medicínu. A v roce 1982 manžele Myrdalovi dostali společně Nobelovu cenu za mír. Manželský pár tak chybí pouze v literatuře.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2014 | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme