Prezident se kvůli pomoci volyňským Čechům obrátí na ministerstvo vnitra

Prezident Miloš Zeman bude repatriaci volyňských Čechů řešit s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD. Seznam krajanů mu předá 18. října. Na vnitro se Zeman obrátil kvůli údajně špatnému postoji českého velvyslanectví v Kyjevě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman ve Zlíně

Prezident Miloš Zeman ve Zlíně | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Pan prezident má seznam 232 krajanů z Ukrajiny žádajících o přesídlení do České republiky. Tento seznam hodlá 18. října předat v Lánech ministru vnitra Milanu Chovancovi s žádostí, aby řešení situace napomohl,“ uvedl dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ministr vnitra má podle prezidenta najít řešení, jak dostat volyňské Čechy do České republiky. Zeman počítá i s tím, že bude Chovanec věc konzultovat s ministerstvem zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem návratu volyňských Čechů mluvil ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček

Ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček v rozhovoru pro Český rozhlas upřesnil, že na seznamu jsou občané ze dvou ukrajinských oblastí.

„Ti požádali o umožnění návratu do vlasti s tím, že specificky uvedli, že nechtějí, aby jejich jmenný seznam byl předán ministerstvu zahraničních věcí. Proto se pan prezident rozhodl předat seznam ministru vnitra se souhlasem ministra zahraničních věcí,“ uvedl.

Situaci může prošetřit generální inspekce

Prezident už v pátek na Pražském hradě jednal o situaci volyňských Čechů s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a sdělil mu svoji nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle Zemana nemá k volyňským Čechům dobrý vztah.

„Co se týče velvyslanectví, to je plně v gesci pana ministra Zaorálka. Pan prezident mu své důvody sdělil, pan ministr je může nechat prošetřit generální inspekcí a následně všichni zjistíme, jaká vlastně pravda je,“ naznačil Kmoníček.

MZV se za vedení ambasády postavilo. Nemá prý žádné informace, které by práci úřadu v Kyjevě jakkoli zpochybňovali. Velvyslanec Ivan Počuch řekl, že se o potřebě přesídlení volyňských Čechů dozvěděl až z médií. Žádný krajanský spolek ho o záměrech na repatriaci prý neinformoval.

„Může to tak být. Je ale zvláštní to, že velvyslanectví tvrdí, že se otázkou volyňských Čechů dlouhodobě specializovaně zabývá, a druhým dechem dodá, že se o takové zásadní věci dozvídá z médií,“ poznamenal Kmoníček.

„Musím ale hájit velvyslance Počucha. Situace je tam velmi emotivní, není jednoduché se v ní vyznat a já nechci obviňovat kohokoli před tím, než to například inspekce prověří. Sám jsem jako velvyslanec zažil situaci, kdy mi ústředí říkalo něco jiného, než byla realita,“ upozornil.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme