Rusko se cítilo ohroženo ultrapravicí, vysvětlil důvod pro anexi Krymu komunista Borka

6. říjen 2014

Na půdě Poslanecké sněmovny proběhl minulý týden seminář Současný fašismus Evropě, na kterém se hovořilo o údajném fašismu na Ukrajině. Zaznělo zde mimo jiné i to, že Ukrajina je neonacistický stát, jehož vznik podnítily Spojené státy americké podle přání Vatikánu a Zbigniewa Brzezinského.

Patří takové výroky na půdu sněmovny? A má český parlament hostit obdivovatele Vladimíra Putina v době, se začínají ozývat hlasy, že Česká republika není zrovna spolehlivý člen NATO?

„Na semináři jsme demokraticky nechali vyjádřit ty, kteří mají k situaci na Ukrajině co říct,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec KSČM a zástupce hejtmana Karlovarského kraje Jaroslav Borka.

Kontroverzní výroky panelisty Sergeje Komkova vnímá poslanec nejen jako názory jednoho z diskutujících na semináři. „Beru to jako varování pana Komkova před tím, co se na Ukrajině děje.“


Borka: „Rusko a Ukrajina byly historicky spjaty možná více než Slovensko a Česká republika. A proto zásah, který přichází, to znamená snaha oddělit Ukrajinu od Ruska, o které se snaží ultrapravicové uskupení, přináší problém, že se odkrývají hranice Ruska, a Rusko se cítilo ohroženo. Proto řešilo problém ukrajinského poloostrova. Nic víc, nic míň.“

Komunistický poslanec má podle svých slov odlišnou představu o demokracii, než jak je praktikována v současné době v České republice.

„Je nepřijatelné, aby někdo napadal organizátory semináře, který má pouze informativní charakter, a jehož úkolem je ukázat lidem, že není všechno tak, jak je ukázáno ve sdělovacích prostředcích,“ zdůraznil Jaroslav Borka.

Poslanec KDU-ČSL a sociolog Ivan Gabal nejen že cítí v Česku narůstající tlak ruských zpravodajských služeb, ale také vidí souvislost s kroky českých komunistů.


Gabal: „V roce 1946 komunisté pozvali ruské bezpečnostní poradce, a začali mizet čeští demokratičtí aktivisté a politici. V současnosti na Ukrajině také mizí proevropští a protiruští aktivisté neznámo kam, a je podezření, že to jsou výkony ruských zpravodajských služeb. Potvrzuje se, že se komunistická strana Česka nezbavila zatížení práce pro Kreml a proti této zemi, a pro mě je tento seminář jen potvrzením této tendence.“

Podle něj se česká komunistická strana stává vehiklem kremelských a ruských zájmů v české politice. „Což je bohužel endemická vlastnost komunistické strany.“

Sociolog přímo obvinil prostřednictví poslance Borka české komunisty: „Říkám, že jste na půdu sněmovny zatáhli kremelské zájmy a agenty ruské Federální služby bezpečnosti.“

S výtkami poslance KSČM k demokratickým principům, které v české společnosti vládnou, poslanec KDU-ČSL rozhodně nesouhlasí. Podle něj je prostoru pro demokracii v České republice dostatek.

„Já vám neupírám právo, abyste se projevili, jací ve skutečnosti jste, a právě to se stalo,“ glosoval diskuzi v pořadu Pro a proti Ivan Gabal.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio