NATO má posílit svou přítomnost na východě Evropy, řekla polská premiérka

Shodli jsme se, že je potřeba většího nasazení spojeneckých jednotek. Ve Varšavě to řekla polská premiérka Ewa Kopaczová po setkání s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem. Na první zahraniční návštěvu zamířil nový šéf NATO právě do Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a polská premiérka Ewa Kopaczová

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a polská premiérka Ewa Kopaczová | Zdroj: Reuters

Zahraniční cesta nového šéfa NATO Stoltenberga do Varšavy pravděpodobně souvisí se situací na Ukrajině. Polsko se také v posledních měsících snaží Ukrajině pomoci.

„Strategický význam Polska a jeho váha v Evropě celkově v posledních letech rostly. Návštěva generálního tajemníka Stoltenberga to jen potvrzuje,“ vysvětlil varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Polsko investuje do armády a její modernizace podstatně víc než Česko a jiné země NATO. Obyvatelé s tím podle průzkumů veřejného mínění souhlasí.

Země dává na obranu zatím necelá dvě procenta HDP. Příspěvek chce zvýšit na celá dvě procenta, což je dlouhodobý požadavek NATO.

Nejsou slyšet ani hlasy opozičních politiků, že by vláda měla peníze dávat na něco jiného, například na sociální programy nebo vzdělání.

„V Polsku jsme připraveni. V rozpočtu máme peníze na velmi ambiciózní plán modernizace naší armády. To dokazuje, že Polsko je pro své spojence dobrým příkladem,“ konstatovala polská premiérka Ewa Kopaczová.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme