Oxidem uhelnatým se ročně přiotráví stovky lidí. Nejčastěji za to může zanesený komín

Milionové škody způsobí každoročně v Olomouckém kraji požáry od komína. Podle hasičů je to kvůli odkládání kontrol. Revize jsou sice ze zákona povinné, řada lidí je ale stejně nedělá. Špatně vyvložkovaný komín pak může přijít pořádně draho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komíny (ilustrační obrázek)

Komíny (ilustrační obrázek) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Zrcátkem se kontroluje, jestli je komín průchodný. Jestli není něčím ucpaný, jestli tam něco nenapadalo, jestli nejsou sesypány vložky a podobně. Ve starších komínech se to stává,“ říká kominík Jiří Žák.

Loni hasiči likvidovali během topné sezony v Olomouckém kraji 37 požárů, které způsobil vadný komín. Škody podle krajské mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové přesáhly deset milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Olomouckém kraji způsobí požáry od komína každoročně milionové škody. Natáčel o tom Ivo Opletal

„Nebezpečí, zejména ve starších domech, představují zazděné nebo přizděné trámy v komíně,“ upozorňuje Hacsiková.

Před topnou sezonou proto hasiči doporučují nechat si komín vyčistit a zkontrolovat.

„Jakákoli nečistota v komíně, ať už je to spadlá cihla, nebo ptačí hnízdo, může způsobit dlouhodobé žhnutí a následný požár. Nebo dokonce i otravu jedovatým oxidem uhelnatým,“ dodává Hacsiková.

Právě otrava je podle hasičů velký problém. Záchranáři musí každoročně ošetřit řadu přiotrávených. Kromě snahy zachránit majetek, tak hasiči mnohdy bojují také o lidské životy. Ani to však není podle Jiřího Žáka pro některé majitele domů dostatečným varováním.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme