Jana Koubková hlásá Smrt standardizmu!

9. říjen 2014

Ve středečním Nočním proudu 8. října uvítal Miloš Skalka dalšího nočního hosta. Tentokrát jím byla jazzová zpěvačka, skladatelka, textařka a žena mnoha dalších profesí Jana Koubková, která posluchačům představila svou albovou novinku Smrt standardizmu! Ta se v pondělí 6. října křtila v prostorách "plovoucího klubu" Jazz Dock na levém břehu Vltavy.

Neustále vitální a experimentující rodačka z Roztok u Prahy Jana Koubková oslaví co nevidět neuvěřitelné sedmdesáté narozeniny (narodila se 31. října 1944). A už léta patří k čelným osobnostem naší jazzové scény. Zpívá od svých šesti let - ve sborech, vokálních skupinách i sólově. Jako sólistka se prosadila v roce 1975 v Jazz Sanatoriu Luďka Hulana a od té doby si prošla mnoha stylovými seskupeními. Její žánrové rozkročení sahá od blues, swingu a jazzového mainstreamu přes be bop, latinu, free až po world-ethno music a nejrůznější hudební fúze.

Založila skvělý festival Vokalíza (konal se rok co rok v letech 1981- 2000) a představila se na něm plejáda jazzových, bluesových a rockových zpěváků.

Šest let působila na Pražské konzervatoři, kde využovala obor interpretace. Účastnila se mnoha festivalů nejen v Evropě, ale i na Kubě, v Alžíru, Senegalu, Pobřeží slonoviny, Libanonu, Izraeli, či Maroku. Daří se jí i jako skladatelce písní a filmové hudby. Má pořady v rozhlase, publikuje, píše fejetony, sloupky a poezii, věnuje se rovněž výuce na seminářích. Zatím vydala dvě knížky - Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí. Jejím živortním krédem je: Být připraven, toť vše.

Smrt standardizmu!

Album Smrt standardizmu! krystalizovalo dlouho. Jedním z finálních impulzů k jeho vzniku bylo letošní rozhodnutí zpěvačky vydat knížku svých textů a postřehů Jen s jednou postelí. Součástí knihy, která se chystá k letošnímu kulatému jubileu zpěvačky, bude CD s jejími vybranými zhudebněnými texty. K jejich ztvárnění si Jana Koubková přizvala kytaristu Romana Hampachera a bubeníka Jana Červenku. Vzniklo tak netypické trio, které zpěvačku představuje v mnohem subtilnějších a zároveň syrovějších polohách a hudebně dává maximálně vyniknout jejím autorským textům.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.