Vyzrát na robota ve fotbalové brance není jen tak, přesvědčili se Koller i Panenka

Poprvé v historii si v Česku zachytal elektronický brankář. RoboKeeper byl u zahájení dalšího ročníku tradičního školského Coca-Cola poháru ve fotbale a vstřelit mu gól nebylo vůbec jednoduché. Přesvědčili se o tom i ti, kteří jinak ve své kariéře neměli se střílením branek problémy. Třeba Jan Koller nebo vynálezce slavného vršovického dloubáčku Antonín Panenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller se pokouší překonat RoboKeeper

Jan Koller se pokouší překonat RoboKeeper | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Jan Koller vstřelil 55 gólů v reprezentaci, přes dvě stě branek dal v ligových soutěžích za české i zahraniční kluby. Překonal při tom i celou řadu opravdu vyhlášených gólmanů. Jenže na toho umělého v Praze na Smíchově z penalty na zeleném koberci ne a ne vyzrát.

Nejlepší reprezentační kanonýr to zkoušel po zemi, nahoru, prudce i technicky, ale zaradoval se jen jednou při zkoušce před slavnostním zahájením a pokusy "na ostro".

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Koller i Antonín Panenka vyzkoušeli překonat z penalty robotického brankáře

Slavný Argentinec ve službách Barcelony Lionel Messi dal prý robokeeperovi tři góly z deseti pokusů, Janu Kollerovi se o tak skvělé bilanci mohlo jen zdát. Přestože za těch několik desítek pokusů přišel na to, jaký je recept.

„No akorát mu to dát nahoru do šibenice. Jinak chytne všechno. Má asi sedm druhů obtížností, možná na tu nižší to bude lehčí, ale na tu nejvyšší je to hodně těžký,“ usmívá se Jan Koller, který už má mnohem důležitější gólové střely za sebou.

Francii teď začal svou trenérskou kariéru, zatím u amatérského týmu na úrovni naší divize, a přemýšlí, jestli by se elektronický gólman dal nějakým způsobem využívat i v tréninku. „Nevím, jestli to využít při tréninkové jednotce.

Robota ve fotbalové brance zkoušel z penalty překonat i Jan Koller a nakonec se mu to povedlo | Foto: Jaroslav Plašil

„V tréninku bych to použil jen doplňkově. Přece jen kopání na živo proti brankáři je něco jiného,“ přemýšlí snad nejslavnější střelec ze značky pokutového kopu Antonín Panenka.

„Hráči, kteří penalty kopou, by to v první řadě měli trénovat sami a to jak technicky, tak i myšlenkově, v rámci tréninku nebo i po něm. Jako jsem to dělal já. Po každém tréninku jsem s brankářem Hruškou soutěžil, kopal jsem penalty a trestňáky. Člověk pak dostane takovou jistotu. Trénink, trénink to chce.“

Dloubáček ani signál nevyšel

Ale také vyhlášený a v minulosti speciálně připravovaný penaltový střelec Antonín Panenka to měl proti elektronickému brankáři složité.

Na zahájení školského Coca-Cola poháru navíc přišel trochu unavený ze tří zápasů, které prý sehrál během jediného dne, takže ve svých 65 letech nemohl pálit žádné tvrdé rány.

Svými technickými kousky včetně dloubáčku pouze zvyšoval robokeeperovi procento úspěšnosti zásahů. A nevyšla ani finta rozehraného kopu, ve dvojici s hercem a moderátorem Janem Rosákem.

Vršovický dloubák z penaltového puntíku Antonína Panenky na robota ve brance neplatil | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme