Letošní Týden knihoven se zaměřuje na výročí první světové války

V Česku dneškem startuje tradiční Týden knihoven. Tentokrát se zaměřuje na stoleté výročí začátku první světové války, a to prostřednictvím workshopů, dílen pro školy nebo diskusí otevřených i veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna

Knihovna | Foto: stock exchange

Pozornost letošního ročníku Týdne knihoven organizátoři upřeli zejména na knihovny českých muzeí.

„My jsme se spojili s Asociací muzeí a galerií a dohodli jsme se, že budeme především podporovat činnost muzejních knihoven, které jsou trochu upozaděné, ale mají velmi zajímavé sbírky, dělají úžasné projekty. A téma výročí Velké války je letos určitě mediálně zajímavé,“ vysvětluje předseda pořádajícího Svazu knihovníků a informačních pracovníků Roman Giebisch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní Týden knihoven představil předseda pořádajícího Svazu knihovníků a informačních pracovníků Roman Giebisch

Na 400 knihoven připravilo nejrůznější akce spojené s tímto tématem - workshopy, dílny pro školy, besedy pro veřejnost třeba nad dobovým regionálním tiskem nebo se sběrateli památek.

„Památník národního písemnictví připravil virtuální výstavu s názvem Co se vydávalo a četlo na bojištích první světové války aneb Publikační a vydavatelská činnost legionářů na evropské mapě bojů. To si myslím, že je velmi atraktivní,“ zmínil Giebisch.

Cílem Týdne knihoven je podle něj hlavně propagovat veřejné knihovny, hledat jim nové čtenáře a těm stávajícím pak také představovat všechny možné funkce, které knihovna 21. století má.

„Knihovny jsou velmi moderní a reagují na aktuální trendy. Největším hitem poslední doby je půjčování e-knih. Lidé si chtějí půjčovat e-knihy a mají velký zájem o práci s tablety, se čtečkami a dalšími mobilními zařízeními. A i to se mohou naučit v knihovnách,“ dodal předseda svazu.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme